Хрватска после напада у Книну оптужује Вучића и тражи од Србије да заштити Хрвате!?

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICЗагреб - обећани град за Украјинце?
Загреб - обећани град за Украјинце? - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Министарство спољних и европских послова Хрватске оценило је данас као „крајње неприхватљиву“ јучерашњу изјаву српског председника Александра Вучића, који је, поводом напада на Србе у Книну, рекао — да је разумљиво што се највећи део српског народа пре 30 година побунио против таквог режима.

Хрватско Министарство је позвало Србију да, уместо манипулисања чињеницама, унапреди положај хрватске мањине и напусти реторику која штети односима две државе, пренела је „Хина“.

„Република Хрватска одбацује овакав покушај релативизације српске одговорности за изазивање оружаног сукоба и агресије на хрватско државно подручје, који су резултат великосрпске политике Слободана Милошевића“, наводи се у саопштењу Министарства и тврди да о томе говоре бројне релевантне резолуције Савета безбедности и Генералне скупштине Уједињених нација, пресуде Хашкога трибунала, као и пресуда Међународног суда правде у Хагу у случају хрватске тужбе за геноцид и српске противтужбе.

У саопштењу се додаје да „управо претензије на мешање у унутрашње ствари суседне земље чине основну разлику између хрватске и српске политике, која није од јуче“.

Хрватско Министарство наводи и да је „насупрот оваквим српским покушајима, Хрватска заинтересована за стабилност свога суседа и отворена за пренос властитих искуства на његовоме путу у Европску унију“.

„Не допуштамо непоштовање чињенице да је Република Хрватска суверена и самостална држава, настала демократски израженом вољом народа и одбрањена у наметнутом рату, која жели развијати складне добросуседске односе са свим суседним државама“, истакло је Министарство.

Министарство наводи и да Хрватска јамчи највиши ступањ заштите права националних мањина и да изграђује толерантно и инклузивно друштво, утемељено на владавини права и поверењу међу грађанима.

„Уместо манипулисања чињеницама, Хрватска позива Србију да, у складу са преузетим обавезама, унапреди положај хрватске националне мањине у Републици Србији и напусти реторику која оживљава поражене пројекте и штети односима између две суседне државе“, наводи се у саопштењу, а преноси „Хина“.

Председник Србије Александар Вучић оценио је јуче, поводом напада на Србе у Хрватској, да је невероватно да у 21. веку не постоји бољи одговор на те догађаје од приче о великосрпској агресији, и оценио је да је разумљиво што се највећи део српског народа пре 30 година побунио против таквог режима.

Председник Србије је рекао да су нападали на људе који су у Книну и у другим местима гледали Црвену Звезду, подсећајући да су Срби увек навијали за Звезду, да би се разликовали тако од Хрвата, Хајдукових навијача.

„И дан данас их лове, да виде ко сме у Хрватској да навија за Звезду“, рекао је Вучић. Истакао је и да ће Србија гледати да учини све да помогне свом народу и констатовао је да је разумљиво што се највећи део српског народа побунио пре 30 година против таквог режима и што и даље протерани Срби из Хрватске живе у Србији, где су отпочели нови живот.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала