Шефови немачких покрајина за повратак Русије у Г8

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаРуска и немачка застава на аутомобилу председника Русија
Руска и немачка застава на аутомобилу председника Русија - Sputnik Србија
Пратите нас
Шефови четири источнонемачке Владе, из савезних држава Саксонија, Тирингија, Бранденбург и Саксонија-Анхалт, залажу се за враћање Русије у формат Г8.

„Не желим да дајем савете земљама-учесницама самита Г7 (који се ових дана одржава у Француској). Али, што буде више формата да се разговара са Русијом, то боље“, рекао је премијер Саксоније Михаел Кречмер (из партије ЦДУ) за лист „Велт ам зонтаг“.

Он је додао да „смо ми на истоку (Немачке) осетљивији у питањима односа са Русијом, него на Западу“. Управо због тога, према речима политичара, дуга изолација Москве и очување санкција „немају подршку у источној Немачкој“.

Прес-центар у оквиру самита Г7 у француском Бијарицу - Sputnik Србија
Лидери Г7 разматрали повратак Русије у своје редове

Шеф Владе Тирингије Бодо Рамелов (из партије Леви) назвао је „доказом суверенитета и политичке далековидости“ наставак дијалога са Русијом, који би могао да доведе до обнове формата Г8. Он је за немачки лист изјавио да је реакција Запада на ситуацију око Крима 2014. године „у то време била адекватна“, али изолација „са тренутног становишта, није побољшала ситуацију тамошњих људи“.

„Европи и Сједињеним Америчким Државама је потребан што ближи дијалог са Русијом. Ово је тачно управо сада, након раскидања Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домет“, сматра премијер Бранденбурга Дитмар Воидке (из партије СПД). Он је додао да би „било добро када би Русија успела да створи услове за повратак у Г7/Г8. Русија припада том формату, то је такође у нашем интересу“.

Према речима премијера Саксоније-Анхалта Рајнера Хазелофа (из партије ЦДУ) — „дугорочно искључење Русије са важних сусрета (Г7) и увођење санкција изгледа неразумно“. Он је за „Велт ам зонтаг“ рекао да су „источноевропска економија и, пре свега, средња предузећа посебно страдали“ због санкција Русији које, међутим, нису довеле до „приметног побољшања ситуације у Украјини“.

Раније су бројни немачки политичари, конкретно, из Слободне демократске партије Немачке, позвали на повратак на дијалог са Русијом о обнови формата Г8. Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да још увек не види предуслове за то, али је повезала могућност покретања таквог процеса са напретком у решавању украјинске кризе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала