Које су последице нових санкција против Русије

© Sputnik / Алексей Агарышев / Уђи у базу фотографијаМинистарство финансија САД у Вашингтону
Министарство финансија САД у Вашингтону - Sputnik Србија
Пратите нас
Нови пакет америчких санкција против Русије ступио је на снагу у поноћ. Како се очекује, он неће значајно утицати на њен економски развој.

Председник комитета Државне думе за финансијска тржишта Анатолиј Аксаков подсетио је да је увођење санкција било објављено почетком августа. Након тога, рејтинг-агенција „Фич“ је повећала суверени рејтинг Русије и једног броја државних компанија. Реакција тржишта, званичних представника Русије и банкарског сектора је била мирна.

„Све то је потврда да те мере не могу да изврше значајан утицај на Русију. Узимајући у обзир да нам спољно задуживање сада није потребно, то такође говори да неће бити никаквог утицаја на финансијску стабилност, нити на недостатак ресурса“, изјавио је Аксаков.

По његовим речима, антируске санкције имају велики утицај на унутрашњу политику САД. Посланик је закључио да је главни минус ограничавајућих мера наставак антируског расположења и погоршање атмосфере.

Раније је саопштено да је председник САД Доналд Трамп потписао указ којим се утврђује списак ограничавајућих мера које се уводе Русији због такозваног „случаја Скрипаљ“.

Из документа објављеног на сајту Беле куће следи да санкције подразумевају спречавање давања зајмова, финансијске или техничке помоћи међународних финансијских институција. САД то могу да остварују преко својих представника у том организацијама (Међународни монетарни фонд, Светска банка, Европска банка за реконструкцију и развој и друге).

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала