Матија Бећковић приход са песничке вечери уручио владики Теодосију

© Sputnik / Дејан Симић / Академик и песник Матија Бећковић
Академик и песник Матија Бећковић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Приход прикупљен на вечери поезије Матије Бећковића крајем прошле године, директор Звездара театра Душан Ковачевић и песник Матија Бећковић данас су у Звездара театру уручили владики рашко-призренском Теодосију. Приход је намењен Косову и Метохији.

Вече са Матијом је традиционални добротворни програм који Матија Бећковић одржава у Звездара театру преко 20 година.

Свих претходних година приход је дарован онима којима је помоћ била најпотребнија.

Наш славни песник Матија Бећковић у изјави за Танјуг каже да нема ништа лепше и радосније него да се новац љубитеља поезије неком дарује.

„Коме би то било природније и примереније него владики рашко-призренском Теодосију за светиње Косова и Метохије! Косово је дело поезије и ко воли и брани поезију, воли и брани Косово. Косово је изгубљено, али нам га траже, а песници су отпевали своје, али их се тирани још боје“, казао је Бећковић.

Захвалио се Звездара театру који га је, како каже, већ 22. пут учинио добротвором.

„Има дародаваца са више пара, али чистијих пара нема од оних добијених за поезију и дарованих за Косово“, казао је Бећковић.

Своју захвалност исказао је и владика рашко-призренски Теодосије у писаној изјави медијима, јер је био спречен да се сретне са новинарима у Звездара театру.

„Веома смо благодарни нашем драгом пријатељу господину Матији Бећковићу који је посетио Призренску богословију и лично се уверио како наши ученици и професори живе и раде. Такође смо благодарни што је одвојио овај приход Призренској богословији. То нам даје обавезу, али нас и охрабрује да истрајемо на нашем путу који данас није нимало лак и да опстанемо на тим нашим светим просторима“, пише у изјави владике рашко-призренског.

Владика Теодосије наводи да би био задовољнији када би „што више наших људи било срцем присутно на Косову и Метохији, ако то нису или не могу да буду физички“.

„Мислим да ће Матијин пример подстаћи многе друге да своју пажњу, мисао и све што поседујемо усмеримо ка томе да сачувамо наше Косово и Метохију“, навео је у изјави владика Теодосије.

Крајем ове године у Звездара театру биће организовано 23. вече поезије песника Матије Бећковића.

Читаће се познати, али и нови стихови уваженог песника, а приход ће бити дониран као и претходних година.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала