Норвешка истражује како ће функционисати „Северни морски пут“

© Sputnik / Майстерман / Уђи у базу фотографијаРуски атомски ледоломац на Северном морском путу
Руски атомски ледоломац на Северном морском путу - Sputnik Србија
Пратите нас
Норвешка проверава да ли је „Северни морски пут“ у складу са еколошким стандардима, саопштила је шефица норвешке дипломатије Ине Мари Ериксон у интервјуу за лист „Известија“.

По речима министарке, Осло нема представу како Русија намерава да осигура безбедност пловидбе у арктичким водама дуж целе руте.

„Колико видим, ’Северни морски пут‘ има озбиљне проблеме: од спасилачких послова и слабе инфраструктуре на читавој траси, до крајње сурове климе. То веома компликује задатак да се ова траса направи корисном и комерцијално успешном, како би многи то желели“, рекла је министарка.

Она је додала да Норвешка не разматра могућност да представи луку на Шпицбергену за „Северни морски пут“.

„Нама још предстоји да проучимо ту могућност, узимајући у обзир суверенитет Норвешке над острвом, као и утицај ’Северног морског пута‘ на животну средину“, објаснила је шефица дипломатије земље.

Како наводи лист, у амбасади Русије у Ослу су саопштили да Москва нема намеру да користи трасу заједно са скандинавским државама, пошто се овај пут сматра националном транспортном артеријом Русије.

„Норвешка, колико се може судити, разматра могућности које ће се постепено отварати како се буде развијао пут, али остаје посматрач са стране“, закључио је саветник амбасаде Владимир Исупов.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала