Нуклеарке (не) угрожавају!?!

Енергија Спутњика с Јелицом Путниковић
Енергија Спутњика с Јелицом Путниковић - Sputnik Србија
Пратите нас
Прошла недеља је била бурна у овом региону по питању нуклеарних централа. Чак 13 компанија је поднело пријаве за учешће у реализацији пројекта изградње друге бугарске нуклеарне електране у Белену на обали Дунава. Бугарски експерти ће у року од 90 дана оценити предлоге и припремити краћу листу кандидата са којима ће се водити конкретни преговори, који треба да се заврше након годину дана.
Нуклеарке (не) угрожавају!?!

И Србији је, подсетимо, понуђено да се прикључи овом пројекту. Наша понуда није стигла, али Северна Македонија се пријавила.

Тих дана је и словеначки премијер Марјан Шарец најавио да је његовој држави потребан други блок нуклеарне електране у Кршком, што је изазвало негативне реакције у Аустрији, која се одрекла нуклеарне енергије и у којој су још 90-их година прошлог века захтевали затварање НЕ „Кршког“.

Одијум против нуклеарне енергије изазвао је прошле недеље и почетак пловидбе руске плутајуће нуклеарке „Академик Ломоносов“, која је кренула ка златној Чукотки, области где ће струјом снабдевати постројења и насеобине где се ваде нафта и гас, руде калаја и злата. Руси указују да се сада граде нове генерације нуклеарки, да су развијене мобилне електране овог типа и да без њих, без обзира на све масовнију производњу енергије из обновљивих извора, нема енергетске безбедности. Поготово ако се затворе термоелектране на угаљ, на чему, такође, инсистирају еколози.

О томе да је по питању нуклеарки потребно створити међународни консензус, без претеривања лобиста који су искључиво за ОИЕ, против термоелектрана и нуклеарне енергије, неопходно да се направе дугорочни национални планови енергетског развоја који ће обезбеђивати енергетску безбедност, не угрожавајући никога, у данашњој „Енергији Спутњика“ Јелица Путниковић разговара са енергетичарем Милошем Здравковићем.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала