Русија веома забринута због повећања напетости на Блиском Истоку

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије  - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија је веома забринута због ескалације напетости на Блиском истоку и апелује на све стране да строго поштују међународно право, наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова.

 „Још једна ескалација напетости у тој области у Москви изазива озбиљну забринутост. Руска страна је више пута указивала на опасност од таквих акција у крајње напетој атмосфери у региону и упозоравала да би оне могле довести до великог оружаног сукоба са непредвидивим последицама. Поново позивамо све стране на максимално уздржавање и на строго поштовање међународног права, укључујући и одговарајуће резолуције Савета безбедности УН“, наводи се у саопштењу.

Према ранијим информацијама, у јужном предграђу Бејрута срушила су се два извиђачка дрона Израела — један је ударио у зграду прес-службе покрета Хезболах, а други је пао на земљу и остао читав.

Како је саопштио званични представник за штампу Хезболаха Мухамед Афиф, тај покрет није обарао никакве летелице — једна је пала без оштећења, а друга је носила експлозив, који је нанео материјалну штету згради прес-службе партије у јужном предграђу.

Поред тога, постоје извештаји да је у ноћи између недеље и понедељка 26. августа циљ израелског напада био још један објекат на територији Либана — Генерална команда палестинске организације Народни фронт ослобођења Палестине.

Премијер Либана Саад Харири назвао је тај догађај — отвореном агресијом и нападом на суверенитет земље.

Либански предсеник Мишел Аун је такође истакао да би Либан нападе израелских беспилотних летелица могао да схвати као „објаву рата“, и да су упутили жалбу Савету безбедности УН.

Из Министарства су истакли да се ситуација погоршава због чињенице да Израел истовремено наставља да самовољно бомбардује циљеве на територији суседне Сирије, објашњавајући то — супротстављањем „иранској претњи“.

Последњи такав напад догодио се прошлог викенда, када је Израел гађао војни објекат у околини Дамаска.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала