Шта ће Русији Г8 кад се све решава у Г20

© Sputnik / Сергей Мамонтов / Уђи у базу фотографијаСергеј Лавров и Мануел Аугушту из Анголе
Сергеј Лавров и Мануел Аугушту из Анголе - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија није никада покретала питање свог повратка у Г8, нити је било шта тражила, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„Ниједном за све ове године нисмо не само покретали тему „осморке“ у контактима са било ким, већ да вам право кажем, нисмо о њој ни размишљали када смо правили спољнополитичке планове“, изјавио је министар на конференцији за штампу са колегом из Анголе Мануелом Аугушту.

„Никога ни о чему нисмо молили. Као што сам рекао, о тој теми смо у принципу сазнали из саопштења неколико партнера са запада. Ми нисмо излазили ни са каквим обраћањима на ту тему, нити имамо намеру. Живот иде напред. Ми, како је рекао председник Путин у Брегансону, не избегавамо контакте (са земљама) које улазе у Г7, али главна питања се решавају, ако се имају у виду светска економија и политика, у оквиру Г20. У Г20 улазе и сви чланови седморке и све чланице БРИКС-а и наш став се у Г20 одређује приступима који се координирају у оквиру БРИКС-а“, нагласио је министар.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков не сматра провокацијом позив америчког председника Доналда Трампа да се Русија врати у Г7, али је то немогуће само на предлог једне земље.

„Наравно, повратак у ’седморку‘ само на позив једне државе је немогућ, јер се тамо све решава консензусом“, рекао је Песков.

Раније се Доналд Трамп сложио са предлогом председника Француске Емануела Макрона да позове Русију на самит Г7 наредне године у САД. Међутим, Путин није искључио препород формата Г8, али је додао да то „није циљ сам по себи“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала