Све што видиш је смрт — у Амазонској прашуми шири се пустош (видео, фото)

© Фото : Satellite image ©2019 Maxar Technologies via APПожари у Амазонији
Пожари у Амазонији - Sputnik Србија
Пратите нас
Пожари у Амазонској прашуми, највећој на планети, никада нису били већи откако се врше сателитска праћења, а дим је толико густ да је авион „цесна“ често морао да лети изнад предвиђене висине како би посада и авион прошли без последица.

Због јаког дима, који „уједа“ за очи, затварају се отвори за вентилацију у авиону, одакле се пружа поглед на страхоте које су задесиле прашуму, преноси „Кликс“ писање Си-Ен-Ена, чија је екипа летела изнад Амазона.

Како се наводи, дим потпуно прекрива непрегледну шуму, запаљена поља и пашњаке и вијугаве путељке претворене у пепео.

​Розана Виљар из „Гринписа“, која је помогла новинарској екипи да организује лет преко подручја која горе и која су оштећена у пожарима, истакла је да пожар у Амазонској прашуми није само шума која гори, већ да су то скоро гробнице.

„Све што видиш је смрт“, казала је Виљарова.

​У бразилској савезној држави Рондонији до сада је букнуло 6.436 пожара, објавио је бразилски Национални институт за свемирска истраживања (ИНПЕ). То је један од разлога због којег су се лидери најзначајнијих индустријских земаља света састали у француском Бијарицу.

Председник Француске Емануел Макрон саопштио је да ће државе-чланице Групе 7 издвојити 20 милиона долара за борбу против пожара у Амазонији.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала