Тихи убица — први ризици већ у тридесетим годинама живота

© Фото : Pixabay/GeraltМозак
Мозак  - Sputnik Србија
Пратите нас
Са старењем се мозак свима смањује, али је то израженије код оболелих од неуродегенеративних болести.

Људи у тридесетим годинама морају пазити на свој крвни притисак, како би заштитили мозак у старости, наводи се у студији. Студија, која је пратила 500 људи рођених 1946. године, повезала је виши притисак у раним средњим годинама са каснијим оштећењем крвних судова и смањењем мозга.

Научници кажу да висок крвни притисак у „критичном раздобљу“ — у 30-им и у 40-им годинама — може „убрзати оштећење“ мозга.

То није први пут да се повишени крвни притисак у средњим годинама повезује са повећаним ризиком од деменције, али су научници желели да сазнају више о томе када и како се то може догодити.

Пораст притиска у доби између 36. и 43. године био је повезан са смањењем мозга.

CC0 / Pixabay / Повишен крвни притисак повезан је оштећењем крвних судова
Тихи убица — први ризици већ у тридесетим годинама живота - Sputnik Србија
Повишен крвни притисак повезан је оштећењем крвних судова

Са старењем се мозак свима смањује, али је то израженије код оболелих од неуродегенеративних болести попут васкуларне деменције.

Повишени крвни притисак у доби између 43. и 53. године био је повезан са више знакова оштећења крвних судова, или „мини-удара“ људи у 70-им годинама.

Професор Џонатан Скот, клинички неуролог са лондонског неуролошког института, водио је то истраживање, преноси хрватски портал „Експрес“.

„Крвни притисак, чак и у тридесетим, могао би да утиче на здравље мозга четири деценије касније. Са праћењем и интервенцијама у сврху што бољег здравља мозга у каснијем животу треба почети до раних средњих година“, рекао је Скот за британски јавни сервис.

Пол Лисон, професор кардиоваскуларне медицине на универзитету Оксфорд, рекао је да је већ неко време познато да су људи који имају повишени притисак склонији томе да касније у животу развију другачију мождану структуру.

„Лекари расправљају о томе спречава ли лечење високог притиска код младих људи те промене у мозгу“, каже Лисон.

Доктор Керол Рутлеџ, директорка истраживања Алцхајмерове болести у Уједињеном Краљевству, рекла је да је високи крвни притисак у средњим годинама „један од најјачих узрочника деменције“ који се може контролисати.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала