Трамп: Ако Иран не промени понашање, суочиће се са жестоком силом

© REUTERS / CARLOS BARRIAАмерички председник САД Доналд Трамп на самиту Г7 у француском Бијарицу
Амерички председник САД Доналд Трамп на самиту Г7 у француском Бијарицу - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник САД Доналд Трамп изјавио је да би се могао састати са иранским председником Хасаном Роханијем у „правим околностима“, али је додао да ће се Иран, ако не одустане од садашњих дејстава, суочити са веома жестоком силом.

„Ако околности буду одговарајуће, праве, ја бих пристао на то“, рекао је Трамп током заједничке конференције за штампу са председником Француске Емануелом Макроном, након завршетка самита Г7.

„Иран треба да буде добар играч“

Трамп је, међутим, запретио да ће се Иран суочити са стварном силом, уколико не промени понашање.

„Иран треба да буде добар играч. Не треба да раде оно што су обећали да ће радити, јер уколико то учине, суочиће се са веома, веома жестоком силом. Тако да мислим да ће се они добро понашати“, истакао је Трамп.

Раније је председник Ирана хасан Рохани упозорио на покушаје да се извоз нафте из земље сведе на нулу, рекавши да у том случају не треба рачунати на некадашњу безбедност поморских путева.

Трамп је истовремено истакао да је самит Г7, који је одржан у Француској, заиста успешан, оценивши да су учесници састанка показали „јединство“ и да су се „одлично разумели“.

Поред тога, амерички председник је захвалио Макрону на обављеном послу, рекавши да је био изузетан лидер сусрета.

Макрон: Надам се састанку Роханија и Трампа

Са друге стране, председник Француске Емануел Макрон рекао је да се залаже за то да председници САД и Ирана одрже састанак што је могуће пре.

„Рекао сам министру Зарифу и председнику Роханију телефоном да ће, уколико пристану да се састану са председником Трампом, уверен сам у то, моћи да постигну споразум. И волео бих када бисмо током наредних недеља на основу тих преговора (у Бијарицу) постигли да се одржи састанак на самиту председника Роханија и председника Трампа“, рекао је Макрон током заједничке прес-конференције са Трампом.

Француски лидер је такође истакао да би састанак Роханија и Трампа био веома користан.

„Са Трампом смо последњих неколико недеља преговарали о Ирану. Слажемо се да Иран мора да поштује своје нуклеарне обавезе и да мора да се понаша одговорно у Персијском заливу и да ради са нама“, додао је Макрон.

Истовремено, Макрон је још једном нагласио да су лидери САД и Француске сагласни да Иран не би требало да поседује нуклеарно оружје и да та ситуација не сме да угрожава стабилност у региону.

Макрон: Трамп био обавештен о доласку Зарифа на самит Г7

Француски председник је додао да је идеја да се шеф иранске дипломатије Мухамед Џавад Зариф позове на самит Г7 у Бијариц настала након заједничке вечере лидера „велике седморке“.

„Пробали смо разне начине да бисмо схватили можемо ли да дођемо до директне сагласности са разним земљама. Овог лета смо иступили са иницијативом по новом методу. Добио сам иранску реакцију након посете шефа иранске дипломатије Паризу у петак ујутру. У суботу увече је одржана вечера ’велике седморке‘ и постало је јасно да можемо заједно да делујемо по том питању. И тада сам одлучио да позовем министра Зарифа“, рекао је Макрон и додао да је о томе претходно обавестио Трампа.

Током боравка у Бијарицу Зариф се сусрео са француским колегом Жан-Ивом Ле Дријаном и са министром економије Бруном Ле Мером, а онда и са председником Емануелом Макроном.

Ирански министар је на свом профилу на Твитеру написао да предстоји компликован пут како би се решила ситуација око Ирана, али да „вреди пробати“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала