Обећање фармерима и претња племенима — фитиљ за катаклизму светских размера?

© AP Photo / Leo CorreaПожар у Амазонији
Пожар у Амазонији - Sputnik Србија
Пратите нас
Бразил не успева да стане на пут пожарима који бесне у плућима света. Дим из Амазоније сада се види и са Међународне свемирске станице. Иако немоћан да се избори са ватреном стихијом, Бразил је одбацио помоћ земаља Г7, а председник Жаир Болсонаро, који пожаре приписује искључиво врућинама, назвао је понуду Европе да помогне — колонијалистичким чином.

Да се Г7 договорила да помогне, обзнанио је француски председник Емануел Макрон, који је раније оптужио бразилског колегу Болсонара за избијање пожара и рекао да он очигледно нема намеру да мења политику према климатским променама. У знак одмазде, Болсонаро се на друштвеним мрежама грубо нашалио на рачун изгледа супруге француског председника Брижит Макрон, упоредивши је са својом 37-годишњом супругом Мишел.

© Фото : Satellite image ©2019 Maxar Technologies via APПожари у Амазонији
Обећање фармерима и претња племенима — фитиљ за катаклизму светских размера? - Sputnik Србија
Пожари у Амазонији

Апсурдне поруке

Коментаришући одбијање помоћи Европе и у најмању руку чудне иступе председника Бразила, Рајко Петровић из Института за европске студије каже да је Болсонаро још једном показао да није дорастао функцији коју обавља.

„Његове изјаве да ће сваки покушај мешања других држава у решавање тог проблема сматрати једном врстом колонијалног, односно неоколонијалног интервенционизма, сматрам потпуно апсурдном. Уколико је некој земљи потребна хуманитарна или било какава друга врста помоћи, не видим разлог зашто то не прихватити, посебно зато што би то било у интересу свих Бразилаца. Без обзира на друге ставове председника Макрона, не видим разлог зашто би се било ко с њим на тај начин обрачунавао. То није ни дипломатски, ни државнички“, истиче Петровић.

На власт преко шуме

Он подсећа да је Болсонаро дошао на место председника управо захваљујући шумама Амазоније, тако што је обећао да ће дозволити фармерима да секу шуме и шире своје пољопривредно земљиште. Такође је имао скандалозну изјаву да га уопште не занима шта ће бити са око 40 племена која живе у шуми, а већина никада није имала контакт са цивилизацијом, подсећа саговорник Спутњика.

© AP Photo / Esteban FelixЖаир Болсонаро
Обећање фармерима и претња племенима — фитиљ за катаклизму светских размера? - Sputnik Србија
Жаир Болсонаро

„Сасвим је јасно да је људски фактор изазвао пожаре који тренутно букте у Амазонији. Интензитет уништавања шума од како је он 1. јануара дошао на власт, рапидно се погоршао у односу на претходне године. Амазонија није само питање Бразила, већ и целог човечанства, с обзиром да производи 16 одсто целокупног кисеоника у атмосфери“, истиче Петровић.

Он подсећа да је председник Болсонаро на самом почетку кризе изјавио да Бразил нема довољно средстава да угаси пожаре. Иако је послао војску да интервенише, више од 40 хиљада војника, очигледно је да то није довољно, да је Бразилу потребна помоћ.

Од Трампа само речи

Упитан да ли види други начин да се помогне Бразилу, односно да се спасу плућа света, Петровић за Спутњик каже:

© AP Photo / Evan VucciЖаир Болсонаро и Доналд Трамп
Обећање фармерима и претња племенима — фитиљ за катаклизму светских размера? - Sputnik Србија
Жаир Болсонаро и Доналд Трамп

„Занимљиво је да нисмо чули никакве изјаве, рецимо, од Доналда Трампа или било кога из Сједињених Држава да ли је и како најконкретније потребно помоћи Амазонији. Многи стручњаци говоре да је пожар већ направио толику катастрофу да ће бити тешко учинити неке драстичне кораке да се шума обнови. Сада је најважније да се пожари локализују. Треба да се помогне Парагвају и Боливији, које такође деле Амазонију. Можда чак и Перуу и Колумбији, уколико се пожари на њих прелију“, указује Петровић.

Лидери Г7 су се договорили да финансирају фонд са 20 милиона долара како би се помогло земљама у региону Амазоније у борби против шумских пожара и покренула дугорочна глобална иницијатива за заштиту прашуме.

Сателити су до сада ове године забележили више од 41.000 пожара у региону Амазоније, од чега је више од половине избило овог месеца.

CC0 / Justin Aikin, Unsplash / Амазонија
Обећање фармерима и претња племенима — фитиљ за катаклизму светских размера? - Sputnik Србија
Амазонија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала