„Победник“ се сели са Калемегдана у Смедерево — чувена „скулптура“ у лошем стању, почиње реконструкција

CC0 / Pixabay / Победник
Победник - Sputnik Србија
Пратите нас
Радови на реконструкцији и рестаурацији споменика „Победник“ на Калемегдану почеће сутра припремањем градилишта и једног дела платоа где се споменик налази, а који ће бити претворен у градилиште, изјавила је Невенка Новаковић, ауторка пројекта реконструкције и рестаурације на конференцији за медије у Заводу за заштиту споменика културе града Београда.

Грађевински факултет Универзитета у Београду је 2016. године на захтев Завода за заштиту споменика културе града Београда дао експертско мишљење о стању споменика „Победник“ на Београдској тврђави са предлогом потребних мера заштите. Мишљење је дато на основу свих претходних истраживања, затеченог стања споменика, нових геодетских мерења и геомеханичких испитивања тла.

Закључак је да нагињање споменика „Победник“ представља процес који и даље траје, да се ради о релативно спором процесу који не показује знаке смиривања и заустављања, да претходна интервенција на статичкој стабилности није дала резултат, јер су шипови остали у меком насипу.

Корозија учинила своје

У периоду од 35 година, за који постоје подаци, хоризонтално померање на висини постоља фигуре се повећало за 30 одсто.

Оштећења бронзане скулптуре и њене везе са плинтом и каменим постаментом су утврђена још 1989. године. Тада је дат програм мера за санацију и конзервацију.

У пројекту изведеног стања санације и конзервације споменика „Победник“ 1991. године наведено је да је санација оштећења ограничена и сведена на чишћење, запуњавање пукотина и заштиту, што је и урађено.

Према речима Невенке Новаковић, права санација тог дела споменика захтева замену камених блокова испод ногу „Победника“, демонтажу бронзане скулптуре и обнављање веза између постамента и скулптуре.

„До нагињања споменика дошло је пре свега због његове велике тежине и постављања на неконсолидованом насипу. Прво кривљење споменика забележено је одмах након његовог постављања 1928. године и траје све до данас“, казала је Новаковићева и додала да су 1996. године вођени радови на статичкој санацији како би се зауставило померање споменика, али је тај посао лоше урађен и нагињање се наставило.

CC0 / Pixabay / Да ли је Победник симбол Београда?
„Победник“ се сели са Калемегдана у Смедерево — чувена „скулптура“ у лошем стању, почиње реконструкција - Sputnik Србија
Да ли је Победник симбол Београда?

Како каже, на „Победнику“ постоје рупе од гелера због бурне историје Београда, али и пукотине на стопалима кроз које продире вода у саму скулптуру.

„Нема ништа штетнијег за све споменике од воде, јер она током зиме мрзне. Лед има другачију запремину и долази до пуцања веза и ширења пукотина. Кородирале су везе између постоља и стуба на којем се налази скулптура што представља највећи проблем за споменик у целини“, рекла је Новаковићева и додала да на крижном постољу споменика постоје бројна оштећења и да је камен веома распаднут.

„Челични елементи су потпуно кородирали и то је разлог зашто морамо да демонтирамо скулптуру“, казао је Новаковић и додаје да је измештање скулптуре „Победник“ само привремено.

Интервенције на постољу и стубу споменика, према њеним речима, захтевају консолидацију фуга и замену камених блокова у кружном постољу који су до те мере оштећени да немају функционалну носивост.

Скулптура „Победник“ биће пребачена у радионицу-атеље вајара Зорана Кузмановића у Смедерево.

Нове легуре за бољи изглед

Кузмановић напомиње да ће прво извршити детаљан увид који подразумева отварање скулптуре.

„Сигуран сам да ћемо мењати унутрашњу структуру скулптуре, која представља костур и носиоца споменика у статичком смислу. Након тога заменићемо и санирати делове скулптуре који су веома оштећени. Највећи изазов за нас биће замена унутрашње конструкције скулптуре која ће бити састављена од нерђајућег челика“, рекао је Кузмановић и додао да ће управо од унутрашње конструкције зависити стабилност целог споменика и његова отпорност на јаке ударе ветра и друге метеоролошке изазове.

Скулптура „Победник“ ће бити скинута за 60 дана и након реконструкције у трајању од четири месеца бити враћена на Калемегдан.

Кузмановић је казао да има четири асистента у радионици који ће му помагати у реконструкцији скулптуре.

„У време када је споменик постављан градитељима нису биле доступне легуре које ми познајемо данас. Верујем да је унутрашња конструкција од обичног гвожђа прилично начета, јер је вода годинама улазила у унутрашњост споменика што је доводило до различитих процеса. Наш задатак је да то поправимо“, рекао је Кузмановић и додао да се скулптура држи на шиповима који су прилично оштећени.

Реконструкција споменика неопходна је због могућности даљег нагињања и евентуалног пада услед јачег невремена.

Оливера Вучковић, директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда, казала је да је рок за завршетак радова шест месеци и да је град Београд за реконструкцију и рестаурацију „Победника“ определио 26 милиона динара, пренео је Танјуг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала