Тенк ћути к‘о заливен док Маракана грува — пуцај Звездо у Лигу шампиона!

© Фото : Никола ВасиљевићМакета тенка Т-55 испред Маракане
Макета тенка Т-55 испред Маракане - Sputnik Србија
Пратите нас
Шта би сада требало — скидати Арсеналу топ са грба или испред стадиона, каже за Спутњик легенда Црвене звезде и српског фудбала Душан Савић, који је чудесним волејом децембра 1978. године ућуткао управо „тобџије“ на Хајберију и Звезди обезбедио четвртфинале Купа УЕФА.

Познати енглески фудбалски клуб због топа у грбу, наравно, нико не сматра ратнохушкачким, какав је између осталих епитет налепљен навијачима Црвене звезде због тенка који је освануо испред стадиона. Ту ће, како се најављује, и остати као симбол „северне армије“, најоданијих Звездиних навијача са северне трибине који су на својим кореографијама већ истицали слику тенка.

Тенк на стадиону је додуше већ изазвао рат — на друштвеним мрежама.

Савић за Спутњик каже да је то видео и да не разуме о чему се ту ради.

„Навијачи имају право да испоље неку своју емоцију ако она не вређа никога. Не видим да ово може било кога да вређа, тако да ми није јасно, осим што, вероватно, смета некоме коме није стало да Звезда и српски фудбал буду присутни на највећој европској сцени, па праве проблем где га нема.“

Симбол снаге

Уз напомену да је цев на тенку заливена, он сматра да то довољно говори о намерама.

„Увек ћете наћи и увек имате оне који су задужени да измишљају проблеме. На кога је уперен тенк, да ли има нека порука, да ли је неко прозван. Постављен је као симбол снаге једног дела навијача, клуба. Није то уперено ни против кога“, уверава легенда нашег фудбала.

Његов гол против „тобџија“ проглашен је не само за најлепши у еврокуповима за сезону 1978/79, већ је ушао и у историју српске кинематографије реченицом такође легендарног Небојше Глоговца у улози полицајца у филму „Муње“: „А у Лондону мук“.

А данас у Београду далеко од мука. Главни лик у дану када би требало да славимо улазак нашег тима у Лигу шампиона уместо Звезде и фудбала је тенк.

Да ли је требало и он да допринесе уласку нашег шампиона у најелитније фудбалско друштво тиме што би, уз очекивани хук са трибина око 50.000 навијача, требало додатно да поремети швајцарску екипу Јанг бојс?

Доза страха

Што се само форме тиче навијачи раде разне ствари и то је у реду док остаје на нивоу симболике, каже антрополог и научни сарадник Етнографског института САНУ Иван Ђорђевић, који се посебно бави антропологијом спорта.

„Шта би био симбол северне армије него тенк“, духовито примећује саговорник Спутњика. „Није заправо проблем у тој врсти симболике. Нормално је да навијачи имају одређену врсту симболике и док је то у сфери симболике ствари нису проблематичне“, сматра Ђорђевић.

Он, међутим, напомиње да код нас постоји извесна доза оправданог страха, јер сви знамо ко је све на трибинама и да су актери црних хроника код нас често биле вође навијача.

„Није проблем у тенку испред стадиона. Враћамо се на стару причу — 99 одсто навијача су нормални људи, који не желе некога да повреде, нити било шта слично, али тај један одсто за које сви знамо где су и шта су, а ништа се по том питању не предузима, ствара оправдан страх код људи“, истиче саговорник Спутњика.

​И тај један одсто, каже он, непотребно боји целу причу.

„Ја се радујем што ће Звезда у Лигу шампиона, ако Бог да, али када се све то обоји том неком полуполитичком, полукриминалном, полупаравојном причом, онда то заправо испадне тужно. И то је оно што је туга нашег друштва“, истиче антрополог спорта.

Уместо да уживамо у фудбалу и уместо да је главна прича уочи утакмице Звезда, то је тенк, колико год као макета са заливеном цеви био безопасан, са жаљењем констатује саговорник Спутњика.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала