Волите кафу на празан желудац — онда немате појма шта се у вашем телу дешава

CC0 / Pixabay / Јутарње пијење кафе
Јутарње пијење кафе - Sputnik Србија
Пратите нас
Иако већина људи зна да није добро пити кафу на празан желудац, ретки су они који се тога придржавају.

Омиљени напитак широм света кафа је хваљена, опевана и неизоставни део разбуђивања људи. Иако садржи разне антиоксидансе, њене здравствене добробити се поништавају ако се пије погрешно, односно ако се пије на празан желудац, пише „Позитив мед“, а преноси хрватски „Експрес“.

Наиме, научници су открили шта се тачно догађа у телу када се кафа пије на празан желудац, небитно да ли је она инстант, турска или помешана са млеком.

1. Повећање нивоа желудачне киселине

Кафа на празан желудац повећава излучивање хлороводоничне киселине у систем органа за варење, што је нарочито лоше код људи који болују од гастритиса и имају сами по себи вишак киселине. Због високих нивоа желудачне киселине повећава се ризик од настанка чирева, хроничног гастритиса, синдрома иритабилног црева и желудачног рефлукса.

CC0 / Pixabay / Болови у желуцу су једна од честих тегова
Волите кафу на празан желудац — онда немате појма шта се у вашем телу дешава - Sputnik Србија
Болови у желуцу су једна од честих тегова

2. Повећан ризик од рака

Због поремећаја варења након испијања кафе често долази до отежане апсорпције протеина у телу, што пак резултује надутошћу, иритацијом, па и упалом црева, што све дугорочно повећава ризик од рака дебелог црева, најчешће малигне болести данашњице.

3. Тескоба

Пијење кафе генерално делује на повећање нивоа хормона стреса кортизола. Тај се ефекат појачава ако се кафа пије на празан желудац, јер храна делује смирујуће на организам, па и смањује негативан учинак кафе. Стрес и тескоба везују се за лупање срца, краткоћу даха...

4. Снижен ниво хормона

Кофеин из кафе омета производњу хормона серотонина, неуротрансмитера одговорног за осећај задовољства и среће. Недостатак серотонина је главни узрок депресија и менталних болести. Ако појединац пије кафу на празан стомак, приметиће нагло подизање расположења, али и нагло спуштање након сат до два. Ако се кафа пије вишекратно током дана, серотонин постаје зависан од спољашњих фактора, а не од резултата рада организма.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала