Хрватском историчару прете смрћу: Штета што си жив, иди у четничку Србију!

© PixabayУсташка застава
Усташка застава - Sputnik Србија
Пратите нас
Хрватског историчара Хрвоја Класића у својој канцеларији на Филозофском факултету дочекало је писмо у којем му усташе прете.

У њему се усташе, како се сами називају, радују вести да је ликвидиран, па жале што она ипак није истинита и надају се да ће ипак следећа вест о његовој ликвидацији бити истинита.

„Радо ћемо ти доћи на спровод у ХОС-овим униформама на којима се лепо истиче поклич ЗА ДОМ СПРЕМНИ“, стоји у писму које је историчар добио, а које ће, како је најавио, предати полицији.

Такође се наводи да ће усташки поклич надживети и Класића и „четнике и антифашисте“

​„Ти си респектабилни историчар у теби драгој четничкој Србији. Тамо си увек добродошао“, истиче се у писму које је потписано са „Смрт издајницима“ и „Поздрављају те усташе“.

Историчар тврди да ово није инцидент, већ редовно стање у Хрватској.

„Последњих година добијам дегутантна писма, али у њима се пазило да се не пређе граница. Пре неколико месеци добио сам једно из којег се могла разумети претња смрћу и пријавио сам то полицији, али они нису до сада ништа открили“, наводи Класић за „Индекс“.

Класић наводи да је дубоко разочаран државом у којој живи.

„Таква је атмосфера у друштву. Био сам добровољац 1991. године, доктор сам историје, никога нисам опљачкао, а прете ми јер говорим о темама својих истраживања. Да ме у рату погодио метак из снајпера, по мени би се данас звала школа у Сиску, а зову ме издајником. Ово није инцидент, ово је редовно стање последњих година“ закључује Класић.

Хрватски медији подсећају да је документарна серија о дешавањима у усташкој НДХ стопирана на ХРТ-у и да нико не зна да ли ће уопште бити емитована, а Класић је један од аутора серије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала