Ко је помогао Комшићу да нацрта Додику мету на челу

© AP Photo / Дарко ВојиновићКандидат за српског члана Председништва и председник РС Милорад Додик даје изјаву новинарима након гласања
Кандидат за српског члана Председништва и председник РС Милорад Додик даје изјаву новинарима након гласања - Sputnik Србија
Пратите нас
Никада нико у БиХ, без обзира ком народу припада, није такву монструозну претњу изговорио као што је то урадио председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић, коментарише за Спутњик политички аналитичар Анђелко Козомара Комшићеву изјаву да ће „свако ко покуша да отме надлежности од БиХ, завршити у Хагу или под земљом“.

Козомара објашњава да је та директна претња Додику само доказ колико је Комшић неозбиљан политичар и да му не приличи функција коју обавља.

„Екстремним круговима у БиХ, којих има у сва три народа, а посебно у бошњачком, неко је дао зелено светло да могу да предузимају одређене непримерене кораке, односно да покушају да угрозе безбедност Милорада Додика“, верује Козомара. 

Требало је да страни протектори који управљају БиХ одмах реагују на Комшићеву изјаву, додао је Козомара.

Зелено светло

Уместо тога, амбасадори пет земаља су упозорили, судећи по садржини саопштења, Милорада Додика, иако га нису именовали јавно, да нико не може да угрожава Дејтон.

„Комшић лично нема моћ да нешто организује, али је могућност да неко стоји иза њега врло вероватна. Поготово што нико не реагује на његове речи, на отворену најаву да би (Додик) могао да заврши под земљом. Дакле, БиХ наставља да тоне све дубље у кризу из које ће тешко изаћи, а ту кризу продубљују Комшић и Џаферовић својим неразумним уценама и, као што смо сви сада чули, претњом“, закључак је нашег саговорника.

Опасна игра

Иначе, ове изјаве су уследиле после неуспеле седнице на којој је требало да се изабере мандатар за Савет министара, јер су Џаферовић и Комшић инсистирали да се пре тога усвоји Годишњи план за приступање НАТО-у, чему се Додик противи. Српски члан Председништва БиХ је најавио да ће Скупштина РС разматрати повраћај надлежности РС које су јој одузете: повлачење споразума о војсци, суду и тужилаштву, индиректних пореза и свега оног што су наметнули високи представници, али да ништа неће бити рађено мимо Устава.

Такође је најавио да ће тражити да се афирмише уставна структура у БиХ онако како то пише у Уставу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала