Љајић за Спутњик о ставу Брисела да ће Србија морати да раскине споразум са Евроазијском унијом

© Tanjug / OKSANA TOSKICПотпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић
Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Све што важи за друге земље-кандидате за чланство у ЕУ, важи и за Србију, каже за Спутњик министар Расим Љајић поводом упозорења из Брисела да ће Србија морати да раскине споразум о слободној трговини са Евроазијском економском унијом.

Тек што је руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко најавио да ће Србија 25. октобра потписати споразум о слободној трговини са Евроазијском економском унијом, трговинском организацијом која окупља земље-чланице бившег СССР-а, из Европске комисије (ЕК) стигло је упозорење да ће Србија из овог споразума морати да се повуче на дан прикључења ЕУ.

„Србија може да уђе у споразуме са другим државама или организацијама пре уласка у ЕУ. Међутим, у контексту преговора у приступању Србија се обавезала да ће се повући из свих билатералних споразума о трговини на дан уласка у ЕУ“, саопштила је Комисија, а преноси „ЕУ обзервер“.

Правила за све земље-кандидате за чланство у ЕУ су идентична, па и за Србију, објашњава за Спутњик министар трговине, телекомуникација и туризма Расим Љајић.

„И за земље пре нас које су улазиле у ЕУ важио је трговински режим које су те земље имале са трећим земљама све до тренутка уласка и пуноправног чланства у ЕУ. То важи и за Србију. Дакле, док год смо у поступку придруживања, док год нисмо чланица ЕУ, ми имамо право да склапамо споразуме о слободној трговини са трећим земљама“, каже он. 

Србија нема уговор о слободној трговини само са Евроазијском унијом, већ и са другим државама, између осталог и са Турском, напомиње Љајић.

„Сви ти споразуми важиће до тренутка када Србија постане пуноправна чланица ЕУ. Када постанемо пуноправна чланица, ти споразуми престају да важе и за нас онда важе трговински режими које има ЕУ са трећим земљама. То је важило и за друге земље, то ће важити и за Србију и за сваку нову чланицу ЕУ“, закључује Љајић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала