Спектакл у Алпима француске десничаре коштао шест месеци затвора

© AFP 2023 / ROMAIN LAFABREGUEДесничарски перформанс у Алпима
Десничарски перформанс у Алпима - Sputnik Србија
Пратите нас
Суд у Француској осудио је председника екстремно десничарске антимигрантске странке „Генерација идентитета“ Клемена Ганделена, његовог портпарола и још једну особу на шест месеци затвора због извођења експедиције у стилу спектакла на Алпима са циљем да се зауставе мигранти.

Ганделен, његов портпарол Роман Еспино и Демијен Лефевр, који је помогао у организацији експедиције прошле године, осуђени су и на петогодишњу забрану гласања на изборима, преноси Танјуг.

Њихов адвокат Пјер Венсан Ламбер рекао је да ће сва тројица уложити жалбе на пресуду, за коју је рекао да је донета под „политичким, моралним и медијским притиском“.

„Таквим притисцима суд није имао храбрости да се одупре“, додао је Ламбер.

Суд је казнио и странку „Генерација идентитета“ са 75.000 евра, како је то претходно затражило тужилаштво, а такође је послушао захтеве тужилаштва, одредивши појединачне казне тројици мушкараца од по 2.000 евра, додаје АП.

Асошијетед прес подсећа да су 2018. године у перформансу на прелазу на Алпима, који мигранти често користе како би из Италије дошли у Француску, учествовали и хеликоптер и мали авион.

Против тројице људи је потом подигнута неуобичајена оптужница у којој је наведено да су обављали активности у условима који би могли да створе збуњеност и наведу на помисао да је реч о активностима неке јавне службе, додаје АП.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала