Бугарски политичар: Наша влада намерно одлаже „Турски ток“

© © 2019 «Турецкий поток»Изградња гасовода "Турски ток"
Изградња гасовода Турски ток - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Председник партије „Алтернатива за бугарски препород“ Румен Петков изјавио је да Влада Бугарске свесно одуговлачи почетак изградње деонице гасовода „Турски ток“ на територији те земље.

Како се раније очекивало, експлоатација бугарске деонице гасовода требало је крене почетком следеће године. Изградњом цевовода требало је првобитно да се бави конзорцијум „Аркад“, али је у мају оператер „Булгартрансгаз“ изабрао другог извођача. После жалбе „Аркада“, суд је одлучио да конзорцијум остане извођач радова, али „Булгартрансгаз“ оспорава ту одлуку.

Петков сматра да је управо Влада Бугарске одговорна за одуговлачење реализације пројекта.

„Влада Бојка Борисова је основни фактор због ког цев ’Турског тока‘ још није постављена и због ког се процедура одуговлачи“, рекао је Петков.

Он је додао да Бугарска на тај начин испуњава улогу обарача на пиштољу који је усмерен ка Русији, како би је принудио да са Украјином преговара о транзиту гаса ка Европи.

„Бугарска Влада то ради потпуно свесно“, сматра Петков.

Заменица председника партије Љубомира Генчева говорила је о другом актуелном питању у сфери енергетике — изградњи нуклеарне електране „Белене“. Према њеном мишљењу, ту ће се такође појавити фактори који ће онемогућити остваривање пројекта, као и у случају „Јужног тока“.

„Уздам се у Владу и наше народне представнике да ће пројекат довести до фазе реализације и до резултата који нам је потребан: енергетике по приступачним ценама. То ће нам омогућити нуклеарна електрана ’Белене‘“, рекла је Генчева.

Она је додала да је неопходно разјаснити порекло средстава компанија које су поднеле захтеве за учешће у пројекту као стратешки инвеститори. Генчева сматра да пројекат треба да буде реализован уз стоодстотно учешће државе, како би приходи остајали у Бугарској, а не у рукама стратешких инвеститора.

Тринаест компанија пријавило се за учешће на конкурсу за изградњу нуклеарне електране „Белене“, међу којима су руски „Росатом“ и амерички „Џенерал електрик“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала