Турска поставила услов за повлачење своје војске из Сирије

© AFP 2023 / BULENT KILICТурска војска
Турска војска  - Sputnik Србија
Пратите нас
Шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу изјавио је да је Русија дала гаранције безбедности турских посматрачких пунктова у сиријском Идлибу.

„Русија је дала гаранције да снаге режима (председника Сирије Башара) Асада неће изводити нападе на наше посматрачке пунктове у Идлибу“, изјавио је Чавушоглу током посете Норвешкој, јавља телевизија НТВ.

Он је додао да ће турска војска напустити Сирију тек након што буде пронађено политичко решење кризе у земљи.

После преговора о Сирији у Нурсултану 2. августа у Идлибу је ступио на снагу прекид ватре. Команда сиријске армије је саопштила да обуставља борбена дејства, под условом да Турска испуни своје обавезе из руско-турског споразума, постигнутог у септембру 2018. године у Сочију. Главна тачка споразума је повлачење тешког и средњег наоружања милитаната на 20 километара од демилитаризоване зоне у Идлибу.

Три дана касније, 5. августа, сиријска армија је обновила операцију, јер терористичке формације нису испуниле услове прекида ватре. Искористивши примирје, милитанти су покушали да нападну положаје сиријске армије на северу провинције Хама и у више наврата су отворили ватру на насеља у тој области.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала