Колиндин запаљив интервју о „србијанским“ тенковима у Вуковару, „безобразном“ Пуповцу и Вучићевој молби

© AP Photo / Peter KlaunzerКолинда Грабар Китаровић
Колинда Грабар Китаровић - Sputnik Србија
Пратите нас
Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић изјавила је поводом недавних напада на Србе у Ђеврскама и Уздољу код Книна — да осуђује и да ће увек осуђивати насиље, али и „да се не може сваки инцидент који се догоди између хрватских грађана разних националности квалификовати а приори као етнички инцидент, односно као етнички мотивирано насиље“.

„Нећу допустити да се то ради у Хрватској, јер врло је неугодно и неодговорно када политичари почну коментарисати и етикетирати те инциденте, занемарујући или стварне чињенице које су утврђене службеном истрагом или уопште не бринући о тим чињеницама“, рекла је Китаровићева у интервјуу за „ХРТ“, први пут коментаришући те нападе, који су се десили пре десетак дана.

Према њеним речима — то је врло опасно, јер изазива нову спиралу насиља, нетолеранције и изгреда.

„Такву врсту политичке неодговорности нећу допустити“, рекла је Китаровићева у интервјуу за „ХРТ“.

Хрватска председница се до сада није оглашавала поводом напада код Книна, због чега се нашла на удару критика и у самој Хрватској.

Говорећи о томе да ли је председник Србије Александар Вучић од ње тражио да не користи стално израз „великосрпска агресија“, она је рекла да не само да је то од ње тражио, већ је „и молио“ да то не чини.

„Оно што морам да истакнем, пре свега, јесте да је у дипломатским односима и дипломатској кореспонденцији врло, врло непримерено и недопустиво препричавати садржаје разговора у четири ока. Тиме губите веродостојност. Међутим, када је господин Вучић већ то учинио, онда ћу и ја. Не да је тражио од мене да не помињем ’великосрпску агресију‘, већ је то и молио. Као што видите — молба му није услишена, ’великосрпска агресија‘ јесте забележена, нажалост, крвавим словима у хрватској историји“, каже Китаровићева.

У питању је, како је навела — „само још један тоталитарни режим и треба бити и третиран као такав“.

„Она је пропала, она је поражена. Међутим, исто тако свима онима који и данас прете Хрватској желим врло јасно рећи — да никада више ниједан србијански тенк неће ући у Вуковар, нека се нико тиме не заварава“, рекла је председница Хрватске.

Безобразна изјава Пуповца

Осврнула се и на изјаву Милорада Пуповца, који је рекао да је Хрватска фактор нестабилности у региону.

„Та је изјава у најмању руку безобразна, а рекла бих и врло неодговорна. Господин Пуповац изнео је, нажалост, низ неистина на рачун сопствене државе. Он мора да схвати да је он посланик у Хрватском сабору, да представља српску заједницу у Хрватској, хрватске грађане којима је главни град Загреб, а не Београд“, рекла је Китаровићева, а преноси „Н1“.

Она је, говорећи о Србији, рекла и да „Хрватској свакако неће делити лекције држава која се није суочила са сопственом историјом“.

„Држава која не само да није признала ’великосрпску агресију‘ и злочине и геноцид који су почињени у њено име, држава која још и дан данас скрива податке о несталим хрватским бранитељима и цивилима, што је за мене пресудно питање међудржавних односа; свакако Хрватској неће држати лекције држава која је рехабилитирала четништво и србијански фашистички режим из Другог светског рата. То, по мени, доказује да се то неко ново проевропско рухо доиста у потпуности излизало“, тврди Грабар Китаровићева.

Она је ипак додала „да Хрватска жели стабилне односе са Србијом“.

„Пре свега, то је у интересу и српске мањине у Хрватској и хрватске мањине у Србији, морамо бити одговорни. Нећу допустити да наседамо на провокације, нећу допустити да будемо увучени у вербални рат, али исто тако — жестоко ћемо бранити хрватске националне интересе“, закључила је председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала