Лех Валенса: Требало је позвати Путина у Пољску

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаБивши председник Пољске Лех Валенса
Бивши председник Пољске Лех Валенса - Sputnik Србија
Пратите нас
Први председник Пољске Лех Валенса је у интервјуу листу „Жечпосполита“ критиковао власти Републике што нису позвале Владимира Путина на годишњицу почетка Другог светског рата.

Пољско руководство је објаснило одбијање да позове Русију тиме што је СССР, по мишљењу Варшаве, прекршио међународно право 1939. године.

„Ако постоје несугласице, треба о њима разговарати, а не избегавати их. Без позивања Русије, ми само погоршавамо и без тога лоше односе“, изјавио је Валенса. Пољска је, по његовим речима, постала мета напада са две стране, од којих је једна позвана, а друга не.

Руски лидер треба да посети Пољску на годишњицу почетка рата и „чује како су нас опљачкали и увредили“, изјавио је први председник Републике, додавши да то треба урадити у „дипломатској форми“.

Пољска сваке године организује манифестације на дан напада нацистичке Немачке и почетка Другог светског рата 1. септембра.

Оне се традиционално одржавају на рту Вестерплате у Гдањску у 4.48. Управо тада је и почело бомбардовање пољске територије.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је више пута рекао да манифестације у било којој земљи света поводом годишњице Другог светског рата не могу бити потпуне без учешћа Русије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала