Оштра порука Србији: Ако желите да наставите ка ЕУ, ово није пут

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЛинија раздвајања се своди на геополитику...
Линија раздвајања се своди на геополитику... - Sputnik Србија
Пратите нас
Мирослав Лајчек упутио је оштру поруку Србији да би, уколико жели да настави пут ка ЕУ, требало да прати политичке изборе који је томе приближавају.

Шеф дипломатије Словачке реаговао је поводом најављеног потписивања Споразума о слободној трговини са Евроазијском унијом, иза које стоји Русија.

„Ако сте озбиљни у својој европској оријентацији, онда пратите политичке изборе који вас томе приближавају. Овој корак није један од тих“, поручио је Лајчек.

Министар спољних послова Словачке је долазећи на састанак са представницима земаља Западног Балкана у Хелсинкију оценио да је најављено потписивање трговинског споразума са „проруском групацијом“ од стране Србије „збуњујуће“ и поручио да се „не може ићи у више праваца истовремено“.

Србија би 25. октобра требало да потпише трговински споразум са Евроазијском економском унијом, а Споразум о слободној трговини између Србије и Русије постоји од 2000. године. Упозорење због тог споразума стигло је и у четвртак и то из Европске комисије, одакле је Србији јасно стављено до знања да ће морати да се одрекне те уније.

Говорећи о Косову, Лајчек је позвао Приштину да укине таксе на српску робу и истакао да је реалност да Косово није признало пет чланица Европске уније.

„Косово је проблем јер није признато од стране пет земља-чланица ЕУ. То је реалност Косова“, рекао је Лајчек.

На питање да ли види могућност промене таквог стања, шеф дипломатије Словачке, једне од ЕУ чланица која није признала косовску независност, одговорио је шта првенствено жели да види на самом Косову.

„Прва промену коју желим да видим је позитиван развој догађаја на Косову, почевши од укидања такси“, закључио је Лајчек.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала