Русија спремна за преговоре са Украјином и ЕК о гасу у септембру

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаСтаница за компримовани земни гас у Закарпатској области Украјине
Станица за компримовани земни гас у Закарпатској области Украјине - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија је спремна да учествује у трилатералним гасним преговорима са Украјином и Европском комисијом у првој половини септембра, а датум састанка биће ускоро усаглашен, рекао је руски министар енергетике Александар Новак.

„За сада нисмо имали контакте (са новим министром енергетике Украјине). Што се тиче датума, имамо предлог од заменика председника Европске комисије, господина Шефчовича, да се састанемо. Или ће то бити 16. септембар, или неки други датум, размотрићемо то. Мислим да ће то ускоро бити усаглашено“, рекао је Новак.

Раније је извор из Европске комисије рекао да је Русији и Украјини предложено да се у седмици од 16. до 22. септембра одржи следећи трилатерани сусрет о продужавању транзита гаса у Европску унију кроз Украјину након 2019. године.

Важећи уговор о транзиту руског гаса преко Украјине истиче крајем ове године. Русија, Украјина и Европска унија преговарају о транзиту гаса после 2019. године. Друга рунда трилатералних консултација била је одржана у јануару у Бриселу, али тада није постигнут конкретан договор. Европска комисија је странама понудила предлог будућег уговора: рок транзита би био 10 година, а обим транзита привлачан за инвеститоре, који би били ангажовани у модернизацији украјинских изворишта течног гаса.

Украјински „Нафтогас“ је саопштио да намерава да предложи „Гаспрому“ да за транзит резервише просечни капацитет од 60 милијарди кубних метара гаса годишње, за период од око десет година.

Новак је у јуну, после разговора са потпредседником Европске комисије за енергетски савез Марошем Шефчовичем, рекао да је Русија спремна да настави да под важећим условима продужи уговор о транзиту гаса кроз Украјину и да обнови испоруке гаса тој земљи. Он је рекао да је решавање судских спорова „Гаспрома“ и „Нафтогаса“ један од кључних услова за постизање руско-украјинског договора о гасу.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала