Церемонија преноса вечне ватре из Русије у Словенију (видео)

© Sputnik / Кирилл Брага / Уђи у базу фотографијаВечни огањ на Гробу незнаног јунака
Вечни огањ на Гробу незнаног јунака   - Sputnik Србија
Пратите нас
У Москви је одржана церемонија преноса вечне ватре са Гроба незнаног јунака код Кремља у словеначку престоницу Љубљану.

Тај догађај је без преседана, саопштила је прес-служба Руског историјског друштва.

„То ће бити прва вечна ватра која ће бити запаљена у последњих неколико деценија у некој престоници земље-чланице ЕУ и НАТО-а“, нагласили су у Руском историјском друштву.

Уз учешће ветерана из Другог светског рата, почасне страже и војног оркестра запаљена је ватра у лампи која је послата у Словенију специјалним авионом Министарства одбране Русије.

Церемонији је присуствовао председник Руског историјског друштва, директор спољнообавештајне службе Русије Сергеј Наришкин, као и представници Министарства одбране и Министарства иностраних послова.

Сутра ће ватра стићи у Љубљану, где ће уз учешће руске делегације бити запаљена код споменика „Синовима Русије и СССР-а који су погинули на словеначкој земљи у време Првог и Другог светског рата“, који је председник Русије Владимир Путин открио 2016. године.

Подсетимо, на територији Словеније се за време Првог светског рата налазило око 40.000 заробљених руских војника, док је током Другог светског рата у Марибору био активан концентрациони логор за совјетске војнике.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала