Кад Србија уђе у ЕУ раскинуће споразум са Евроазијском унијом

© ZORAN ZESTICИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Шеф српске дипломатије Ивица Дачић је изјавио да се позивима Србији да не потписује споразум са Евроазијском унијом не улази у суштину питања и нагласио да није реч о томе да Србија жели да постане члан Евроазијске уније, већ да штити државне, националне и економске интересе.

„Није реч о томе да Србија жели да постане чланица Евроазијске уније. Србија има споразуме о слободној трговини са разним земљама, а не само са ЕУ. Кад Србија постане чланица ЕУ, она пре тога мора да раскине све те уговоре и поштује спољнотрговинску и царинску политику ЕУ“, рекао је Дачић за РТС.

Шеф дипломатије Словачке Мирослав Лајчак оценио је раније да најављено потписивање Споразума о слободној трговини са Евроазијском унијом не приближава Србију њеном стратешком циљу, што је чланство у ЕУ, док је председник Комитета ЕП за спољне послове и донедавни известилац за Србију у тој институцији Дејвид Макалистер рекао да Србија, уколико потпише споразум са Евроазијском економском унијом (ЕАЕУ), мора да прецизира и клаузулу о отказивању споразума са тим савезом.

„Кад неко тако каже испада да је овде на ћошку, код Таковске, улазак у ЕУ, па сад све да укинемо да бисмо ушли у ЕУ. Откад знам за себе, сваке године су ми причали — само што не уђемо, а то је на далеком штапу, то није извесна скора будућност, има времена“, рекао је Дачић.

Он је додао да ЕУ има више потписаних споразума о слободној трговини с неким земљама с којима Србија нема.

На питање да ли то онда значи да 25. октобра Србија потписује споразум са Евроазијском унијом, Дачић је навео да се није још консултовао са председником Александром Вучићем.

„Колико знам, то не иде преко нас, него преко Владе Србије, која преговара о свим тим спољнотрговинским стварима, између осталог и о питањима слободне трговине“, рекао је Дачић.

Он је подсетио да је Хрватска изашла из Цефте чим је постала чланица ЕУ, оценивши да не треба поклањати превише пажње свему томе.

„Ми имамо интерес да штитимо наше државне, националне и економске интересе. Ми имамо споразуме са Русијом, Белорусијом, Казахстаном, али немамо са целом том економском заједницом и онда имамо проблем у реализацији одређених извозних пројеката“, објаснио је Дачић.

Шеф српске дипломатије указао је и на чињеницу да је Албанија 100 одсто испунила све што тражи ЕУ када је реч о спољној политици, али да не може да отвори преговоре.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала