Мундобаскет 2019: Ко су десеторица величанствених овог Светског првенства?

© REUTERS / How Hwee Young/Pool via REUTERSЦеремонија отварања Светског првенства у кошарци
Церемонија отварања Светског првенства у кошарци - Sputnik Србија
Пратите нас
У прошлости би ових Топ-10 било Топ-12, а сва места би заузимали чланови тима САД.

Међутим, ствари су данас потпуно другачије, и не само зато што је више НБА звезда него било кад до сада одбило да игра за амерички тим. Неамериканци не само да повећавају свој број у НБА, врхунској индустрији забаве, него су сада почели и да доминирају. Јанис Адетокоумбо је најбољи пример за то. И није једини.

Специјализовани кошаркашки сајт „Јурохупс“ је направио списак Топ-10 играча Светског првенства које се игра у Кини.

По абецедном реду то изгледа овако:

Јанис Адетокумбо

Грчка, 6. децембар 1994. године

Многи кажу да никада раније нису видели оно што показује 25-годишњи грчки кошаркаш. На Светском купу видеће га како ради и више од тога, јер тренутни МВП НБА лиге никада пре није дошао до финалне фазе такмичења. Парадоксално, ово му није први наступ на светским првенствима. Ретки се сећају да је био део репрезентације Грчке и 2014. године, годину дана након што су га Милвоки Бакси изабрали као 15. пика на драфту. Од тада се пуно тога променило. Само у претходној сезони, поред избора за најкориснијег играча НБА лиге, био је и капитен Олстар екипе, члан најбоље НБА петорке и најбољег одбрамбеног НБА тима. Јанис и његов брат Танасис су једина два НБА играча у грчкој репрезентацији.

Факундо Кампацо

Аргентина, 23. март 1991. године

Време када је морао да иде на позајмицу (Мурсија 2015/17) да би доказао колико вреди је одавно прошло за 28-годишњег играча Реал Мадрида, и сада би то двоструки освајач Евролиге (2015. и 2018. године) морао да докаже и на Мундобаскету. Видећемо да ли је спреман и способан да предводи „гаучосе“ у свом другом наступу на светским шампионатима.

Марк Гасол

Шпанија, 29. јануар 1985. године

Тридесетчетворгодишњи центар освојио је све у каријери, укључујући златну медаљу на Светском првенству 2006. године и шампионски прстен у НБА (са Рапторсима 2019. године), при чему реч „све“ није претеривање ни стислка фигура. Он је један од најстаријих играча у ростеру „Фурије“, у којем се налазе још четири НБА играча, а Марку Гасолу ће ово бити четврто светско првенство. Само ова чињеница је довољна да га сврстамо међу 10 највећих звезда шампионата у Кини.

Руди Гобер

Француска, 26. јун 1992. године

Овај 27-годишњи центар је један од пет НБА играча у ростеру „триколора“, а вероватно и најбољи међу њима. За шест година, колико игра у НБА лиги (Јута Џез га је одабрала као 27. пика 2013. године) успео је да се развије у једног од најбољих високих играча на свету. Један је од само десет играча који су више пута освојили награду НБА дефанзивни играч године (2018. и 2019. године). Био је члан тима који је изгубио полуфинале од Србије на Светском првенству 2014. године и то је био његов први наступ на Мундобаскетима.

Никола Јокић

Србија, 19. фебруар 1995. године

Наш 24-годишњи центар можда није атлетски грађен како то захтева модерна кошарка, али његова кошаркашка интелигенција је више него довољна да надокнади било који недостатак. „Нагетси“ су то видели од самог почетка, а добили су џекпот када су га изабрали као 41. пика на драфту 2014. године. Јокић на ово првенство долази после своје прве Олстар сезоне, током које је био изабран и у најбољи тим НБА лиге. Један је од пет НБА играча у српском ростеру и ово је његов први наступ на Светском првенству.

Пети Милс

Аустралија, 11. август 1988. године

Десет година у НБА — последњих осам у „Спарсима“ (шампион из 2014. године) под диригентском палицом Грега Поповича — више је него довољно да Пети Милс дође на листу најбољих играча на овом Светском купу. А ако вам ни то није доста, онда треба нагласити да је управо Милс био тај који је довео тим САД до првог пораза после 78 узастопних победа на великим међународним такмичењима и у припремним утакмицама. 31-годишњи кошаркаш један је од вођа „бумера“, који у свом ростеру имају још четири НБА играча.

Донован Мичел

САД, 7. септембар 1996. године

Читајући његову биографију, можда нећемо наићи на нека велика достигнућа: Јута Џез га је изабрала као 13. пика на драфту, био је члан првог руки тима НБА лиге 2018. године и победник НБА такмичења за најбоље закуцавање. Ако, међутим, посматрамо његову игру, у њој се може пронаћи све што је потребно да би се схватило да 23-годишњи кошаркаш потпуно заслужено има читаву државу (Јута) под ногама. Иако још увек није део Олстара, популарни „Спида“ игра на таквом нивоу да амерички тим на основу тога полаже наде да ће освојити још једну златну медаљу.

Чеди Осман

Турска, 8. април 1995. године

Ова 2019. година била је прекретница у каријери 24-годишњег турског кошаркаша. Након што је добио једну од главних улога у екипи Кливленда (чији је део од 2017. године), 31. избор Минесоте на драфту 2015. године је спреман да буде вођа Турске у свом четвртом наступу на међународним такмичењима — после Светског првенства 2014. године, Еуробаскета 2015. године и олимпијског квалификационог турнира 2016. године, када је био премлад. Осман је један од три НБА играча у турском тиму.

Домантас Сабонис

Литванија, 3. мај 1996. године

Са теретом познатог имена на плећима, 23-годишњи кошаркаш је спреман да докаже да каријеру није изградио само због познатог оца. Будући да је НБА играч од 2016. године (изабран као 11. пик 2016. године од стране Орланда, па трејдован Оклахоми) и са добрим сезонама у „Пејсерсима“ (чији је члан од 2017. године), Сабонис јуниор нема апсолутно никаквих разлога за бригу. Уврштен је у прелиминарни списак од 24 играча за литванску репрезентацију на Светском првенству 2014. године, био је члан тима на Еуробаскету 2015. године и Олимпијским играма 2016. године, није играо на Еуробаскету 2017. године, али се сада вратио у тим за свој први наступ на Светском првенству. Један је од два НБА играча у литванском ростеру.

Кемба Вокер

САД, 8. мај 1990. године

Амерички 29-годишњи кошаркаш има доста разлога да овог лета буде задовољан: на потписани уговор са „Селтиксима“, након осам година проведених у „Хорнетсима“ (изабран као 9. пик у првој рунди драфта 2011. године) надовезао се и његов наступ на Светском првенству са екипом САД. А сада би желео да има још више разлога за задовољство, пошто ће у Кини предводити амерички тим и покушати да потврди своју владавину. Међутим, постоји један парадокс — иако се ростер САД састоји од 12 НБА играча (једини са толико међу свих 32 учесника шампионата, а тешко да је и могуће другачије), он је тек једна од две звезде у овом саставу Грега Поповича. Друга је Крис Мидлтон.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала