Потресно сведочење избеглица које су преживеле тортуру хрватских полицајаца: „Србија је тоалет за вас, а не Хрватска!“

Пратите нас
„Молим вас, замаглите ми лице, плашим се да ће ме убити“, каже један од два дечака из Авганистана, који су смештени тренутно у центру за смештај миграната у Крњачи, а били су жртве бруталног иживљавања у Хрватској, пре него што су пребачени илегално у Србију. Своје трауматично искуство су пренели новинарима.

Један од миграната који су мучени на хрватској граници је С. Б. (15) је испричао да су га на граници у Хрватској најпре питали да ли долази из Авганистана и да ли је прешао из Србије, а потом су га тукли.

„Њих је било 10, а нас девет дечака. Ставили су нас у кола и после тога су дошли да нас туку, имали су пендреке“, рекао је он додајући да су га ударали по глави и грудима, док се не уморе.

Дечак, који лоше говори енглески, стално је у причи понављао — „они“, мислећи на хрватске полицајце; рекао је да су им сломили телефоне, узели више од 600 евра, уз „објашњење“ да плене и воду и храну.

С. Б. је испричао да је 24 часа провео у једном од аутомобила у који су га ставили и да му нису дозвољавали да пије, једе или врши нужду, као и да су му говорили: „Хрватска није тоалет за вас, Србија је тоалет за вас“.

Замаглите ми лице, убиће ме

Он је замолио новинаре да му замагле лице на снимку јер, како је навео, ако га поново ухвате — убиће га.

„Не желим да се нађем у невољи“, рекао је С.Б.

С. Х. (16), такође из Авганистана, испричао је да је полиција у цивилу, са пиштољима, питала његову групу која је прешла границу — да ли долазе из Србије, а потом их је стрпала у возила и одвезла у полицијску станицу, где су их тукли.

Њега су, како је навео, ставили у једну мрачну собу, одвојивши га од других.

„Чупали су ме за косу. Питали су ме зашто сам прешао границу из Србије у Хрватску, како се усуђујем, како сам дошао, ко ми је показао пут и ко ме је довео. Говорио сам да их не разумем, јер не знам енглески, али они су причали да знам енглески, али да нећу да причам пред њима“, рекао је С. Х.

Пошто, како је навео, нису добили никакве информације од њега, пустили су воду у собу, и то док је био без одеће и подвргли су га електрошоковима, а потом су га оставили испред зграде два часа на сунцу.

После су га, како је навео, поново одвели на границу и тукли око 20 минута, узели му 700 евра и сломили му мобилни телефон.

Деца мучена на начине непознате модерном друштву

Та два дечака, која су сада у центру у Крњачи, нису једине жртве малтретирања у Хрватској, судећи по медијским извештајима.

То потврђује и руководилац групе за сарадњу са медијима Комесаријата за избеглице Ивана Ћурко.

Ивана Ћурко је нагласила да прелазак миграната у Хрватску од почетка није био праћен поштовањем основних људских права, али да је у последње време присутно флагрантно кршење људских права, енормна примена силе и пребијање људи, преноси Танјуг.

То је, додала је, посебно присутно након изјаве хрватских званичника да штите своју границу на одређене начине, који подразумевају и насиље.

„Такву праксу не признаје ниједан закон ЕУ, ниједан закон о азилу и ниједан закон државе која се обавезала на одређена права“, тврди она.

„Од тада имамо ситуацију да нам врло често долазе деца и људи који су малтретирани, повређени и испребијани. То су начини мучења тих људи који су непознати цивилизованом човеку у овом друштву“, рекла је Ивана Ћурко.

„Деца у Србију долазе у ужасном стању, чак и са поломљеним ногама или ребрима, али не желе да пријаве насиље како не би били јавно обележени, пошто желе да наставе пут ка ЕУ, а не да остану у Србији“, закључује руководилац групе за сарадњу са медијима Комесаријата за избеглице.

Ивана Ћурко је апеловала на међународну заједницу да помогне да се престане са тако „нељудским понашањем“, истичући да свако лице које пређе границу има своја права и може да поднесе захтев за азил.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала