Дачић: Непозивање у Пољску безразложна политизација

© AP Photo / Markus SchreiberОбележавање годишњице напада нацистичке Немачке на Пољску
Обележавање годишњице напада нацистичке Немачке на Пољску - Sputnik Србија
Пратите нас
Није било разлога за овакву политизацију при позивању у Пољску на обележавање годишњице почетка Другог светског рата, оценио је шеф српске дипломатије Ивица Дачић поводом изостанка позива Србији и Русији и позива Немачкој и Хрватској да присуствују том догађају.

Дачић је оценио да је позивање „ствар организатора“, а приметио је да су позване само чланице ЕУ и НАТО-а и земље такозваног „Источног партнерства“ у којем су бивше совјетске републике, што је „искривљавање и ревизија историје“, преноси Танјуг.

„Ако је разлог непозивања Русије то што је она узела део Пољске, па и Немачка их је напала, па је позвана. Не знам критеријуме позивања“, рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је рекао да није било разлога за такву политизацију и да га је то подсетило и на обележавање годишњице потписивања примирја у Првом светском рату у Француској.

„У Пољској је обележавање годишњице нечега што никада не би смело да се понови“, рекао је Дачић.

Он је подсетио да су Французи увидели да су погрешили у третману Србије и додао да је то један од разлога што је председник Емануел Макрон приликом посете додатно показао позитиван однос.

„Макронова посета била је од великог значаја за Србију, јер нас он сада помиње у позитивном контексту“, рекао је Дачић и додао да смо са Француском направили мало партнерство које мора да се негује.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала