Дан други: Амери неубедљиви, Грци и Литванци распуцани, фаворити сигурни

© Фото : fiba.basketballГрчки репрезентативац Јанис Адетокумбо на утакмици против Црне Горе
Грчки репрезентативац Јанис Адетокумбо на утакмици против Црне Горе - Sputnik Србија
Пратите нас
Данас су на Светском првенству игране утакмице првог кола у групама Е, Ф, Г и Х. Ово је кратак преглед другог такмичарског дана.

​Група Е

Турска 86 – 67 Јапан

Репрезентација Турске савладала је Јапан резултатом 86:67. Турска је свих 40 минута била у предности и била је доминантна у рекету, одакле је постигла чак 54 поена, наспрам само 18 поена из рекета Јапана.

Ипак, Ерсан Иљасова, најбољи играч Турске, до својих 19 поена дошао је највише захваљујући шуту за три (убацио је 5 тројки из 9 покушаја), а уз то је имао и 10 скокова и три асистенције.

У екипи Јапана истакли су се Руи Хачимура и Ник Фазекас, са по 15 поена, а Фазекас је уједно био и најкориснији играч јапанске репрезентације, са индексом 19.

Чешка 67 – 88 САД

Кошаркаши САД започели су свој поход ка одбрани титуле светског шампиона „млаком“ победом над репрезентацијом Чешке. Велики број изгубљених лопти Чеха (чак 15, наспрам 7 изгубљених лопти Американаца), као и нешто слабији проценти шута за два поена и половичан учинак са слободних бацања, довели су до тога да дрим тим ову утакмицу приведе крају без већих узбуђења.

Најефикаснији играч у америчком табору био је Донован Мичел са 16 поена, а важан допринос победи дали су и Харисон Барнс са 14 и Кемба Вокер са 13 поена.

У поразу Чешке истакао се Томаш Саторански, играч Чикаго Булса, са 17 поена и пет асистенција.

Група Ф

Нови Зеланд 94 – 102 Бразил

Кошаркаши Новог Зеланда и Бразила на паузу су отишли у егалу – резултат је био 50:50. Новозеланђани су резултатски прикључак јурили тројкама, којих су у том периоду погодили 10, док су се Бразилци у првом полувремену испромашивали из рекета, али су били веома прецизни са линије за слободна бацања (12/13).

У другом полувремену, Новозеланђанима је стао шут са дистанце, па је Бразил трећу деоницу добио са 16 поена (12:28). Иако су „високи црни“ покушали да у завршници дођу до преокрета, то није било довољно за победу над изабраницима Аце Петровића.

Међу Бразилцима се по игри највише истакао Леандро Барбоса, који је постигао 22 поена, а имао је и три скока, три асистенције и једну украдену лопту. У тиму Новог Зеланда најефикаснији је био Кори Вебстер, који је 17 од својих 19 поена постигао у првом полувремену.

Грчка 85 – 60 Црна Гора

Црна Гора је наступ на свом првом светском првенству у кошарци од осамостаљења започела убедљивим поразом од Грчке.

Разлика је направљена у првом полувремену, у ком је Црна Гора успела да постигне свега 16 поена! Играли су Црногорци на свог најбољег играча, али Вучевић је у том периоду шутирао само 3/9.

Најефикаснији у победничком тиму био је Принтезис са 16 поена, док је најкориснији био Јоргос Папајанис, са индексом 27 – 15 поена, 9 скокова и две блокаде. Двоцифрени су били још и Јанис Борусис (12) и звезда тима Јанис Адетокумбо (10 поена и 8 скокова за само 16 минута на паркету).

Ипак, можда највећи посао Грци су урадили у одбрани. Успешно су зауставили снажну центарску линију Црне Горе. Никола Вучевић, најефикаснији у црногорском тиму са 12 поена, и Бојан Дубљевић, који је убацио само 5, одиграли су знатно испод свог уобичајеног нивоа.

Група Г

Доминиканска Република 80 – 76 Јордан

Доминиканска Република успела је да „ишчупа“ победу над Јорданом, који се вратио са -16 и чак повео на минут и 49 секунди до краја.

Изузетна партија центра турског Фенербахчеа Ахмета Дувериоглуа (који је у Јордану познатији као Ахмад ел Дваири) није била довољна за преокет. Дувериоглу је са 34 убачена поена, уз 10 скокова и са индексом од 37 најбољи играч досадашњег тока првенства.

Најефикаснији у тиму Доминикане био је Виктор Лиз са 15 поена, а истакао се и Роналд Робертс, који је са 11 поена и 6 скокова, али уз изузетну одбрану и +/- скор од 15 поена проглашен за најкориснијег играча утакмице.

Француска 78 – 74 Немачка

Француска је утакмицу отворила са 14:0, и то се испоставило као довољно за коначну победу над репрезентацијом Немачке. После изузетно лошег првог полувремена, у коме су постигли свега 20 поена (само 4 у првој деоници), Немци су успели да врате игру у зону резултатске неизвесности, али ни у једном тренутку нису повели.

Екипу Француске предводио је Еван Фурније, који је убацио 26 поена, уз 10 скокова, што је његов први дабл-дабл учинак на некој утакмици на СП, а расположен је био и Амат Мбаје са 21 поеном. Руди Гобер је такође пружио сјајну партију, са 9 поена и 9 асистенција, али и 5 блокада, колико је имао и цео тим Немачке.

У Немачкој је најефикаснији био Јоханес Војтман са 25 поена, док је Денис Шредер, звезда овог тима и играч Оклахоме, убацио 23, уз осам асистенција.

Група Х

Канада 92 – 108 Аустралија 

Након сензационалне победе над Американцима у припремном периоду, Аустралија наставља у истом ритму и на Мундобаскету. У првој утакмици групе Х савладала је репрезентацију Канаде резултатом 108:92 (29:20, 23:20, 24:37, 32:15).

Најбољи у редовима победника био је Метју Делаведова, који је постигао 24 поена, уз пет скокова и четири асистенције. Пети Милс је убацио 15 поена, уз шест асистенција, док је екипу добро разигравао Џо Инглс, који је са 10 асистенција по мечу први на листи досадашњег тока шампионата.

Међу Канађанима најбољи индекс корисности остварио је Кори Џозеф (16 поена, по 4 скока и асистенције и две украдене лопте), најефикаснији је био Кем Бирч, са 18 поена, а Кевин Пангос је имао 14 поена и осам асистенција.

Сенегал 47 – 101 Литванија

Литванија је своје учешће на овогодишњем мундобаскету отворила бомбастично, победом од чак 54 поена разлике над екипом Сенегала.

Сенегал, који је други на ФИБА ранг-листи репрезентација са афричког континента, није могао ништа против распуцане Литваније, која је из четвртине у четвртину само повећавала предност.

Чак седморица двоцифрених играча балтичке кошаркашке велесиле довела су до тога да се њихова репрезентација прикључи клубу „100+“ тимова, који је за ова два дана већ прикупио шест чланова.

Највећа грешка Сенегалаца била је што су покушали да Литванцима парирају њиховим оружјем – тројкама, али се то завршило катастрофално по афричку екипу, која је шутирала 1/23 ван линије 6,75.

Са по 13 поена Литванију су предводили Валанчијунас (који је имао и 11 скокова), Калнијетис и Сабонис, Григонис је постигао 12, Кузминскас 11, а Лекавичијус и Јанкунас по 10.

У екипи Сенегала највиши индекс (7) имао је Папе Диоп, са 6 постигнутих поена, док су најефикаснији, са по 8 поена, били Ндур, Фаје и Туре.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала