Потрага за „историјском истином“: Шта Пољска замера Русији

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Уђи у базу фотографијаВетерани Другог светског рата у Бесмирном пуку у Варшави
Ветерани Другог светског рата у Бесмирном пуку у Варшави - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија није заинтересована да обележава годишњицу Другог светског рата у духу историјске истине, изјавио је пољски радио „Марија“ заменик министра иностраних послова Пољске Шимон Шинковски вел Сенк.

Дипломата је изјавио да је Варшава позвала у госте државе ЕУ и НАТО-а, као и представнике држава „Источног партнерства“ на основу „савремених критеријума“.

Он је додао да Пољска жели да ода почаст сећању на трагичне догађаје „у духу историјске истине“, за шта, наводно, Русија није заинтересована.

Шинковски је додао и да Пољска мења свој приступ историјским питањима. Као пример, он је навео чињеницу да је пре 10 година главни гост догађаја посвећених годишњици почетка Другог светског рата био руски председник Владимир Путин, а да су данас уместо њега позвали америчког лидера Доналда Трампа.

„То је историјска смена нашег приступа историјским питањима“, рекао је дипломата.

Дипломата је прокоментарисао и учешће председника Немачке Франка Валтера Штајнмајера на догађају. Шинковски је нагласио да је Берлин напредовао у „признању кривице за Други светски рат“ и додао да Пољска као и пре очекује од Немачке компензацију за губитке који су јој нанесени у том рату.

Заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански је крајем августа изразио чуђење због одлуке Варшаве. Према његовим речима, руски представници су желели да изразе своја осећања поводом тог трагичног дана.

„Није да желимо да нас свуда позивају, али смо веома забринути због одлуке Пољске“, истакао је Пољански.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков више пута је изјавио да се било какви меморијални догађаји, који су посвећени годишњици Другог светског рата, у било којој земљи света не могу сматрати потпуним ако на њима не учествује Русија.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала