Сарадња са Русијом помаже Турској да развије ракетне технологије

© Sputnik / Alexey Filippov / Уђи у базу фотографијаПостављање ракете-носача "Сојуз-ФГ" са бродом "Сојуз МС-09" на првој лансирној рампи "Гагарин" космодрома "Бајконур"
Постављање ракете-носача Сојуз-ФГ са бродом Сојуз МС-09 на првој лансирној рампи Гагарин космодрома Бајконур - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија и Турска започеле су преговоре о припремама турског астронаута за слање на Међународну свемирску станицу, а две земље још очекује документовање споразума, изјавио је шеф „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин и додао да се са Турском разматрају и друге опције сарадње у космичкој сфери.

„Сарадња са Русијом је веома корисна и са војне тачке гледишта, јер Турској пружа могућности да развије капацитет за лансирање ракета ’земља-земља‘“, изјавио је пензионисани генерал-пуковник Турског ратног ваздухопловства Ердоган Каракуш, бивши командант турске ваздухопловне базе.

„Турска је раније уз помоћ Русије успела да лансира своје свемирске сателите. Дакле, две земље већ раде на развоју свемирских технологија. Међутим, сада су се отвориле перспективе да се резултати заједничких активности Турске и Русије пренесу и на друге сфере. Надам се да ће овај корак бити изузетно плодотворан“, изјавио је Каракуш.

Он је констатовао да је Турска у последње време показала брз напредак у тој области и да намерава и даље да се развија.

„Са те тачке гледишта, заједнички рад са Русијом несумњиво ће задовољити интересе обе земље“, оценио је Каракуш.

„Лансирање сателита је приоритет, а након тога следи заједничка производња ракета. То ће допринети развоју капацитета Турске када је реч о лансирању ракета ’земља-земља‘. Овај процес је веома важан са војне тачке гледишта, стога сам уверен да ће руско-турска сарадња у космичкој сфери бити изузетно корисна за Турску“, закључио је Каракуш.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала