Кинески ровер открио мистериозну супстанцу на тамној страни Месеца

© AP Photo / China National Space Administration/Xinhua News Agency via APСнимак кинеског ровера
Снимак кинеског ровера - Sputnik Србија
Пратите нас
Запањен открићем, контролни тим кинеског ровера „Иуту-2“ позвао је стручњаке и одложио заказана истраживања, ради детаљнијег испитивања чудног материјала, преносе британски медији.

Сонда „Цханг'е-4“, лансирана 7. децембра 2018. године, налази се на јужној хемисфери Месеца од 3. јануара 2019. године.

Усред научне мисије која је у току, „Иуту-2“ ровер открио је чудан материјал на Месецу. Према писању листа „Дејли експрес“, један од кинеских научника је приметио необичне фотографије снимљене главном роверовом камером, на којима се види мали Месечев кратер делимично испуњен необјашњивом супстанцом; боја и сјај наводно се разликују од околног окружења.

Кинеско свемирско возило пажљиво је пришло чудној материји у кратеру и циљало на супстанцу, описану „као сличну гелу“, наводи се у извештају медија.

Ровер је затим прегледао подручје инфрацрвеним спектрометром.

Кинески научници нису до сада објаснили природу и порекло ове супстанце.

Откриће може, међутим, бити у вези са истопљеним стаклом створеним од метеорита који ударају по површини Месеца, наводи „Дејли експрес“, позивајући се на мишљење научника.

Даља планирана мерења и експерименти које ће кинески научници спроводити уз помоћ „Иуту-2“ вероватно ће пружити одговоре о мистериозној материји на тамној страни Месеца.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала