Археолози открили могуће место појаве Исуса Христа после Васкрсења

CC0 / Julián Iglesias / Clavado en una cruz / Исус Христ
Исус Христ - Sputnik Србија
Пратите нас
Археолози су у Израелу пронашли древно утврђење које би могло помоћи идентификацији града Емауса, где се, према Новом завету, Исус први пут појавио после распећа и Васкрсења.

Тим француско-израелских археолога открио је древно хеленистичко утврђење у близини Јерусалима, старо 2.200 година. Овај локалитет, који је вероватно изградио генерал Бакуидес, могао би да помогне у одређивању локације библијског града у коме је васкрсао Исус Христ.

Од 2017. године археолози врше ископавање у Куириат-Јеариму, брду изнад Јерусалима, које се налази неколико километара западно од града, поред града Абу Гхосх. У последњих неколико месеци научници су пронашли утврђење са зидовима висине и до три метра. На месту су такође откривени остаци куле.

Генерал Секуидид Бакуидес је изградио обруч тврђава, које су чувале приступ Јерусалиму.

Куириат-Јеарим се не налази у историјским извештајима у којима се детаљно наводи списак утврђења која је подигао Бакуидес, бар не под овим именом. Међутим, они укључују и неидентификовано место, које се налази негде западно од Јерусалима, а „које је познавао јеврејски римски историчар Јозеф Флавије и аутор ’Прве књиге‘ Макабеја, под именом Емаус“.

Пошто нема других познатих важних хеленистичких тврђава западно од Јерусалима, археолози предлажу да брдо Куириат-Јеарим и припадајући град Абу Гхосх буду идентификовани као град Емаус, утврђен од Бакуидеса.

„Аутори студије имају добро археолошко, географско и топографско полазиште. Међутим, то и даље остаје само хипотеза“, каже Бењамин Исак, професор древне историје на Универзитету у Тел Авиву.

Ариел Давида, колумниста „Хааретза“, сматра да „истраживачи не могу рећи да ли се тамо заиста догодило чудесно васкрсење, али библијска археологија може дати увид у историјски контекст религијских текстова и њихов ниво прецизности када описују места која милиони људи сматрају светим“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала