Додик: Нећемо дизати револуцију

© Срна / Миро ПејићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија
Пратите нас
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да неће дизати револуцију због тога што се не поштује договор политичких лидера три конститутивна народа, већ да ће одговорити политичким ставом у Скупштини Републике Српске.

„Ово што радимо није авантуризам. Ако не буде договора до 5. септембра, не значи да ћемо одмах 6. септембра ићи у Скупштину Српске. Обавићемо договор, добро се припремити, а онда ћемо у Народну скупштину. Ако нас опозиција не подржи, имамо две трећине у Скупштини да донесемо документ са којим ћемо ићи у преговоре са ФБиХ“, рекао је Додик после разговора са руским амбасадором у Сарајеву Петером Иванцовом у Бањалуци.

Он је поновио да Република Српске јесте учествовала у формирању Оружаних снага и УИО, али да није очекивала да ће бошњачка страна након неколико година на овакав начин злоупотребити договор, преноси РТРС.

„Опструкције из политичког Сарајева су удар на вољу бирача“, поручио је Додик.

Српски члан Председништва БиХ је поновио да ће покушати да тражи српско јединство, што је и раније чинио, али, како каже, опозицији очигледно није стало до тога, већ подилази странцима и лидеру СДА Бакиру Изетбеговићу.

Након пропалог договора и опструкција из Сарајева, Додик очекује да ће ускоро о свему свој став заузети ЕУ, која је давно рекла да су и НАТО и европске интеграције одвојени процеси.

Иванцов је рекао да имплементацију изборних резултата треба урадити у складу са Дејтонским споразумом и равноправности народа, као и на основу изборне воље.

Руски дипломата је додао да у складу са изборним правилима председавајући Савета министара треба да припада српском народу.

Истакао је да питање АНП мора да се стави у страну и да се води дијалог на основу споразума, који једино води ка решењу.

Лидери три водеће странке у БиХ Изетбеговић, Додик и председник ХДЗ-а БиХ Драган Човић потписали су 5. аугуста споразум у којем су се договорили да БиХ настави НАТО пут, без прејудицирања будућих одлука у вези са чланством.

Споразум је доживео свој први крах након што су чланови Председништва БиХ Жељко Комшић, Милорад Додик и Шефик Џаферовић постигли договор да откажу две седнице на којима је требало да се гласа о Годишњем националном програму (АНП) и кандидату за председавајућег Савета министара БиХ Зорану Тегелтији, који је члан Додиковог СНСД-а.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала