Додик: Председница Хрватске посегла за најцрњом ревизијом историје

© Срна / Миро ПејићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија
Пратите нас
Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да изјава председнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић да је „хрватски народ, сразмерно броју становника, највише допринео антифашистичкој борби у Европи“ није ништа друго него најцрња ревизија историје, у којој се прошлост покушава прилагодити садашњем геополитичком тренутку.

„Сви шефови држава који су се јуче окупили у Пољској знају да је Независна Држава Хрватска била сателит фашистичке Њемачке, те да су у оквиру такве државе почињена највећа зверства у Другом светском рату према Србима, Јеврејима, Ромима и осталим антифашистима“, нагласио је Додик за агенцију „Срна“.

На питање агенције да прокоментарише изјаву Китаровићеве, која је рекла да је хрватски народ, сразмерно броју становника, највише допринео антифашистичкој борби у Европи, те да је у борби учествовало више од пола милиона Хрвата, Додик је рекао да је у антифашистичкој борби народа некадашње Југославије било и Хрвата, али да то није ни тај број, ни обим, на који се позива Китаровићева.

„Историјска је чињеница да су управо Срби подигли устанак и били носиоци антифашистичког покрета и у Независној Држави Хрватској. Шта год да је изјавила предсједница Хрватске, то не може да промијени историјску чињеницу да су Срби били један од најстрадалнијих народа на тлу и бивше Југославије и Европе у борби против нацизма и фашизма, те да је та истина добила и међународну верификацију“, закључио је Додик.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала