Које новине чекају ђаке и наставнике

© Depositphotos.com / ArturVerkhovetskiyШкола - илустрација
Школа - илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Помоћник министра просвете Весна Недељковић каже за РТС да се наставља реформа чија је суштина у изменама наставног плана и програма. Истиче да су неке од новина једносменска настава у неким школама, нови програми за други и шести разред и дигиталне учионице.

„Сви ученици првог разреда у Србији имаће дигиталне наставне садржаје и учиће по новом наставном програму“, навела је Весна Недељковић, гостујући у дневнику РТС-а.

„Ђаци прваци уче по новом наставном плану и програму који је уведен још прошле године, али то је та реформисана генерација. Оно што је важно за њих је то да ће сви прваци у Србији имати дигиталне наставне садржаје“, наводи Недељковићева.

Када је у питању други, пети и шести разред, то је такозвани пројекат „Петсто повезаних школа“, објаснила је Недељковићева и додала да ће и у њима сви ученици имати дигиталне садржаје.

„Ученици другог и шестог разреда по први пут уче потпуно нове садржаје, дакле сукцесивно уводимо реформисане наставне садржаје“, објашњава помоћник министра.

Додаје и да су у 500 школа испуњени услови за такву наставу.

Школа - илустрација - Sputnik Србија
Нове промене у школама, укида се један распуст

„Први услов је био да се обезбеди интернет, други је рачунарска опрема, а онда наставни садржај. У 500 школа у Србији апсолутно је све ово задовољено и у том смислу имаће савремену наставу у потпуности“, објашњава Недељковићева.

Очекује да ће се ти услови испунити и у другим школама у току године.

„Тако да очекујемо да наредне године свих 1270 школа буде као ових 500“, наводи помоћник министра.

Поручује да се реформе врше како би били задовољнији и наставници и ученици и родитељи.

Говорећи о малој матури, наводи да се увелико ради на преобликовању.

„У питању је комбиновани тест, који сасвим сигурно неће изгледати као до сада. Ми имамо два предлога, а министар још увек није изашао са коначним решењем. Све то радимо у нади да ће деци бити лакше, да ће бити технички лакше реализовати и да ће завршни испит коначно сви доживети као државни и озбиљан задатак, који смо у обавези сви да спроведемо достојанствен начин и да олакшамо, а никако да отежамо ђацима и родитељима“, поручује помоћник министра.

У основним и средњим школама у Србији почела је нова школска година. Више од 800.000 ученика враћа се у клупе. У први разред полази око 70.000 ђака.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала