Како се једино Мило сетио Русије и Србије

© AFP 2023 / SAVO PRELEVICМило Ђукановић
Мило Ђукановић - Sputnik Србија
Пратите нас
Међу двадесет свјетских лидера, церемонији обиљежавања почетка Другог свјетског рата у Пољској пристуствовао је и црногорски предсједник Мило Ђукановић. Ударањем у звоно мира и полагањем вијенца на Споменик незнаним јунацима, Ђукановић је, попут осталих државника, одао почаст жртвама Другог свјетског рата.

Иако је истакао да је одлука о томе које ће земље учествовати на прослави припала домаћину, Ђукановић је поручио да би сам догађај био још потпунији да су на њему присуствовали представници Русије и Србије.

„Моје мишљење је да би догађај био још потпунији да је у њему учествовала и Русија. Имам на уму, заправо, ту грандиозну улогу коју је тадашњи Совјетски савез имао у ослобађању Европе и у заједничкој савезничкој побједи над фашизмом“, казао је Ђукановић, те поручио да једнако жали што се на догађају нису појавили ни представници неких других југословенских народа, почев од Србије.

Превршена свака мјера

Коментаришући овакав став Ђукановића, који је за многе у Црној Гори био изненађење, аналитичар Игор Дамјановић примјећује да се мора констатовати да је, ма колико то јавности у Црној Гори звучало чудно, једино негодовање због срамног непозивања Србије и Русије дошло од — Мила Ђукановића.

„Не вјерујем да је овдје по сриједи ријеч о некој дискретној најави промјене политичког курса, већ прије је ријеч о изолованом, слободном и разумном политичком ставу црногорског предсједника, или можда о посредној поруци организатору — да су непозивањем Србије и Русије превршили сваку мјеру“, сматра Дамјановић, додајући да јучерашња манифестација у Варшави, поводом 80. годишњице од почетка Другог свјетског рата, преставља једно од најгрубљих примјера скрнављења антифашистичке традиције.

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија
Захарова Пољској поводом годишњице Другог светског рата: Став вам је глуп

Двоструки скандал

„Уколико је пољска Влада, као формални креатор протокола, за непозивање Русије могла да пронађе нека упоришта у међусобним историјским неспоразумима, истина потпуно неоснованим за дату прилику, изостанак позивнице за Србију представља двоструко скандалозан чин. По свој прилици, наметнут је са адреса неког од западних центара моћи“, каже Дамјановић, уз напомену да Западу очигледно сметају добри односи које српска власт гаји са Русијом.

„Када одсуству Србије и Русије додамо изјаве хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић и присуство представника Летоније и Естоније, земаља које годинама толеришу маршеве поштовалаца бораца СС дивизија, или присуство представника Украјине, која посљедњих година активно подиже спомен обиљежја борцима својих квислиншких формација, заокружена је бизарна слика јучерашње манифестације“, увјерен је наш саговорник, уз закључак да се „на јучерашњој фарси у Варшави, Мило Ђукановић можда једини из цијеле Европе понашао нормално и држао достојанствено“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала