Кина љута због америчких „црних листа“

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаПекинг, Кина
Пекинг, Кина - Sputnik Србија
Пратите нас
Пекинг се одлучно противи увођењу санкција кинеским предузећима која се баве нуклеарном енергетиком, изјавио је Лу Хуанг, заменик министра екологије и животне средине Кине.

„Овакве акције у потпуности потиру схватање националне безбедности и представљају злоупотребу мера безбедности извозне контроле. То не само да наноси штету кинеским компанијама, већ утиче и на профилна државна предузећа, укључујући и америчка“, навео је Лу Хуанг.

Он је назвао акције Вашингтона — протекционистичким и једностраним, и додао је да они штете и интересима кинеских компанија, али и интересима компанија обе државе.

„Надам се да ће САД прекинути погрешне акције и да ће решавати проблеме консултацијама на равноправној основи“, закључио је заменик министра.

Раније је Министарство трговине САД ставило на списак санкција четири компаније: „China General Nuclear Power Group“, „China General Nuclear Power Corporation“, „China Nuclear Power Technology Research Institute Co. Ltd.“, „Suzhou Nuclear Power Research Institute Co. Ltd.“. Они се сумњиче за покушај куповине нуклеарне технологије и материјала у САД, и то за војну употребу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала