Лукашенко предлаже стварање међународне алијансе за борбу против тероризма

© Sputnik / Алексей Никольский /  / Уђи у базу фотографијаПредседник Белорусије Александар Лукашенко
Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да је неопходно да УН, ОЕБС, ЕУ, ОДКБ, ЗНД, ШОС и друге међународне организације заједнички формирају уједињени антитерористички фронт.

„Убеђен сам да је формирање заједничког антитерористичког фронта снагама УН-а, ОЕБС-а, ЕУ, ОДКБ-а, ЗНД-а, ШОС-а и других међународних организација једини сигуран начин да се снажно и ефикасно супротстави тој претњи (тероризма)“, рекао је Лукашенко на Међународној конференцији о антитероризму у Минску.

Према његовим речима, размере терористичке активности данас захтевају да се изађе ван граница једне организације.

„Ми и даље подржавамо све иницијативе у оквиру УН — јачамо партнерства у области антитероризма, учествујемо у размени посебних информација и искустава, као и у формирању мреже координатора за борбу против тероризма“, додао је Лукашенко.

Председник Белорусије је напоменуо да је такође актуелна и благовремена идеја о уједињењу ОЕБС-а и АСЕАН-а, под окриљем конференције за борбу против тероризма у Минску.

„Тероризам је постао једна од најмоћнијих претњи глобалној безбедности, која не познаје границе — ни државне, ни моралне. Његове жртве су обични људи, међу којима су и жене, деца, старци. Његове методе су сурове и нехумане“, истакао је Лукашенко.

Према његовим речима — технологије које се користе у припреми терористичких напада развијају се брзином светског информационог и технолошког процеса.

„Ово је изазов без преседана за савремено друштво, изазов са којим се не могу носити ни најмоћније државе, без обзира на то колико јаким потенцијалом и напредним технологијама располажу“, убеђен је белоруски лидер.

 Такође је додао да у Белорусији не постоје системски разлози за екстремистичку активност, која је заснована на религиозној, етничкој или друштвеној нетрпељивости.

„Међутим, висок степен интегрисаности становништва у глобални медијски простор, као и транзитни статус земље, представљају одређене ризике за нас“, додао је Лукашенко.

Према његовим речима — с обзиром да се његова земља налази у центру Европе, она је поуздана прва тачка, у којој се откривају терористи у миграционом таласу.

„Томе доприноси развијена погранична инфраструктура, систем безбедности на више нивоа, као и успешна сарадња са надлежним органима других земаља и са релевантним међународним организацијама“, закључио је председник Белорусије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала