Ураган оставио пустош у тропском рају – има мртвих, половина кућа уништена, потребна храна преживелима (фото, видео)

© AP Photo / U.S. Coast Guard Station ClearwaterДоријан уништио марину на Бахамима
Доријан уништио марину на Бахамима - Sputnik Србија
Пратите нас
Званичници Уједињених нација процењују да ће после разарајућег удара урагана Доријан на Бахаме бити потребна храна за више од 60.000 људи.

Портпарол Светског програма за храну Херве Верхосел истиче да је њихов тим спреман да помогне влади Бахама да процени штету и одреди приоритете.

Прелиминарни прорачуни показују да је на Великом острву потребна храна за 45.700 људи, а на суседним Абако острвима за још 14.500, преноси АП.

Истовремено, портпарол Међународног удружења друштва Црвеног крста и полумесеца изјавио је да ће за 62.000 људи бити потребно да се обезбеди приступ чистој води за пиће.

© AP Photo / Tim AylenУраган је изазвао катастрофалне поплаве на острвима
Ураган оставио пустош у тропском рају – има мртвих, половина кућа уништена, потребна храна преживелима (фото, видео) - Sputnik Србија
Ураган је изазвао катастрофалне поплаве на острвима

Како се процењује, око 45 одсто кућа је уништено на острвима, а та организација ће помоћи 20.000 најугроженијих особа.

Најмање пет особа је погинуло на острвима Абако. Ураган је на Бахамима оставио бројне куће поплављене и наставио да се креће ка Источној обали где је евакуисано више од милион становника.

Доријан, један од најснажнијих урагана икад забележених, задржао се на Бахамима око 40 сати, саопштио је Национални центар за урагане са седиштем у Мајамију.

​Становници Флориде упозорени су да не напуштају склоништа, док ураган не прође.

"Налазимо се у средишту историјске трагедије. Наша мисија и фокус су сада на потрази, претраживању и опоравку", рекао је премијер Бахама Хуберт Минис на конференцији за новинаре, а након што је саопштио да је најмање пет особа страдало, пренео је Танјуг.

Локални Бахамас Прес објавио је нове видео-снимке са подручја ураганом опустошеног острва Абако на којим се виде потпуно девастирана места, а Бахамас Прес пише да има много мртвих те да су они страдали у поплавама које су уследиле након што је Доријан опустошио острва.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала