Америка шаље у Србију антируске лобисте да припреме терен за врућу јесен

© AFP 2023 / JIM WATSONсенатор Рон Џонсон
сенатор Рон Џонсон - Sputnik Србија
Пратите нас
Двојица америчких сенатора нису добили дозволу да посете Русију због русофобних ставова, што су покушали да искористе за изазивање дипломатског инцидента, а њихова посета Београду и Приштини усмерена је на снимање ситуације на терену.

Иако су првобитно двојица утицајних америчких сенатора, републиканац Рон Џонсон и демократа Крис Марфи планирали да посете Русију, Украјину, Србију и Косово, због тога што се Џонсон налази на црној листи и забрањен му је улазак у Русију, њихов план је морао се сведе на две земље и јужну српску покрајину.

Џонсон, републиканац и бизнисмен из Висконсина, иако је у политици тек нешто мање од деценије, врло је утицајан у вашингтонским политичким круговима. Председавајући је Поткомитета за Европу у Комитету Сената за спољне послове.

Своје место на руској листи америчких политичара којима је забрањен улазак у ту земљу заслужио је заговарањем увођења санкција Русији, као и залагањем да се спречи изградња гасовода „Северни ток 2“.

Русофобима није место у Русији

Џонсону и Марфију руске власти нису одобриле визе за Русију, од чега су њих двојица покушали да направе дипломатски инцидент, указујући на то да Москва на тај начин покушава да спречи дијалог између америчких и руских парламентараца.

„Руске власти додатно изолују своју земљу блокирајући нашу посету. Ово је потенцијално опасан тренутак за крхке односе наше две нације и штета је што Русија није заинтересована за дијалог“, рекао је Џонсон.

© AFP 2023 / SAUL LOEBсенатор Рон Џонсон са председником Трампом.
Америка шаље у Србију антируске лобисте да припреме терен за врућу јесен - Sputnik Србија
сенатор Рон Џонсон са председником Трампом.

Амбасада Русије у Вашингтону, међутим, објаснила је за дневник „Ју-Ес-Еј тудеј“ да Џонсону виза није одобрена због његових русофобичних ставова, те да његов захтев за визу уопште није прошао кроз процедуру Амбасаде Русије у Вашингтону.

„Неосноване оптужбе сенатора Рона Џонсона против Русије не остављају сумњу — спреман је не за дијалог, већ за конфронтацију“, пише у саопштењу Амбасаде Русије у Вашингтону.

Исто образложење Амбасада Русије дала је и за случај сенатора Марфија.

Фејк изјаве и рат амбасада

Према речима политичког аналитичара Ивана Мезјуха, Џонсон се понаша у типичном антируском маниру, чиме само штети својој репутацији.

„Не знам зашто су сенатору потребне овакве фејк-изјаве. Ово вероватно треба сагледавати у контексту унутрашње политичке борбе уочи изборне кампање, која узима маха у Америци. ’Руска тема‘ је, као и увек, једна од кључних у таквој ситуацији“, сматра он.

За аналитичара Максима Жарова ради се о наставку „рата амбасада“ из јула месеца, када су професорима Англо-америчке школе у Москви одбијене дипломатске визе. Иако професори нису дипломате и иако је број дипломатских виза одређен квотама, Америка је на руски потез жестоко реаговала, објашњава Жаров.

„Мислим да је ситуација у вези са Џонсоном заправо наставак те приче. Циљ је јасан — да се створи слика о неефикасним и лењим руским дипломатама. Међутим, брза реакција руског спољнополитичког ресора им је оборила тезу. Иначе, ова ситуација подсећа на седамдесете године прошлог века, кад је један од аутора фамозног амандмана ’Џексон-Веник‘, сенатор Џексон, иначе познат по антисовјетској реторици, почео да планира неке пријатељске посете Совјетском савезу. На тај начин вештачки се стварала ситуација да амерички политичар жели да дође у Москву, али не може“, објашњава Жаров.

Сматрам да ће у тренутној ситуацији Русија бити максимално коректна према свим америчким сенаторима, без обзира на њихову страначку припадност, будући да је управо Конгрес САД покретач антируске политике у овој земљи, закључује он.

Жаровљеве речи можда најбоље поткрепљује чињеница да је трећем члану делегације, сенатору Мајку Лију из Јуте виза одобрена и да он, како је саопштио његов портпарол, планира да посети Русију.

Снимање ситуације на терену

Према речима некадашњег шефа Координационог центра Владе Србије за Косово и Метохију Небојше Човића, двојица америчких сенатора долазе у Србију да сниме ситуацију на терену.

„Мислим да је посета важна и да треба да чују ставове Србије, нарочито што, са именовањем Метју Палмера, они сада постављају нову концепцију по систему ’молимо обе стране да се уздрже‘, а то је у конкретном случају теза да Србија, чујте молим вас, иритира приштинске власти тиме што лобира код других земаља да не признају независност Косова“, каже Човић.

© AFP 2023 / SAUL LOEBсенатор Крис Марфи
Америка шаље у Србију антируске лобисте да припреме терен за врућу јесен - Sputnik Србија
сенатор Крис Марфи

Ради се, додаје наш саговорник, о припреми терена за врућу јесен која би требало да наступи након избора на Косову и Метохији и након конституисања нове владе у Приштини.

„Искрено очекујем да ће они имати разумевања за једну чињеницу, а то је да је преко 90 одсто људи у власти на Косову починило опасне и тешке злочине. Мислим да са таквим људима не може да се направи никакав договор. Наравно, очекујем и да нам објасне, пошто је Америка спонзор и донатор стварања једног таквог монструма какво је Косово, шта значи реч компромис у смислу косовског проблема. Према мом мишљењу, биће великих притисака, биће врућа јесен“, оцењује Човић.

Америка греши, наставља Човић, у томе што је више забринута за стабилност косовске квазидржаве, од стабилности Србије. Српска страна би, према његовом мишљењу, требало да јасно искаже своје ставове и шта је све иритира.

„Иритира нас пуно тога, почевши од бесомучног бомбардовања и агресије до непоштовања ниједног споразума за које су гаранти били Американци, а иритира нас и то што ниједан од злочинаца није осуђен за евидентне злочине. Они су само писали књиге у којима су се хвалили како су убијали Србе. Дакле, не може се разговарати и не може се дођи ни до каквих решења када на другој страни имате доказане крвнике“, закључује Човић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала