Дејан Лучић: Сорош лансирао израз „теоретичари завере“, јер једино они цару кажу да је го (видео)

© AP Photo / Ronald ZakЏорџ Сорош
Џорџ Сорош - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
О актуелним теоријама завере разговарали смо са писцем Дејаном Лучићем, аутором неколико књига у којима се бави најпопуларнијим теоријама завере данашњице.

Теорије завере постале су уобичајене у масовним медијима и појављују се као културолошки феномен на крају 20. и почетку 21. века.

Сам термин има пежоративну конотацију, указујући на то да је прибегавање завери засновано на предрасудама, или недостатку доказа. Докази против завере, исто као и одсуство доказа у корист завере, тумаче се као докази њене истинитости, тако да завера постаје више ствар веровања него доказивања.

Међутим, да ли је са друге стране и сам појам теорије завере део конспиративне идеје замагљивања стварности, не би ли се унапред обесмислиле и обезвредиле тезе које се износе.

Теорија завере, или завера против истине

Да ли је сам појам „теорија завере“ део шире завере против истине?

— Термин „теорија завере“ измислио је професор бечког факултета Јеврејин Карл Попер, који је творац теорије отвореног друштва, чији је најбољи ученик Џорџ Сорош, ком је право презиме Шварц. Шварц, односно Сорош, спроводник је те завере, а сви они који говоре о тој завери, као чичак добију етикету — теоретичар завере. Али могућност такозваног теоретичара завере да говори истину много је већа, јер теоретичар завере има функцију као глупи август на двору у средњем веку и он једини цару може да каже истину, а да му не одсеку главу.

Да ли шуме горе због контроверзне 5 Г мреже

Ових дана јавност је заокупљена пожарима у Амазонији. Док еколози тврде да су их изазвали сточари и дрвосече, охрабрени политиком бразилског председника Жаира Болсонара да прокрче и искористе своју земљу, све су гласније тезе да је ова еколошка катастрофа последица озбиљније завере, мотивисане крупнијим економским разлозима. Тврдите да шуме сметају светским моћницима и да је са пожарима огромних размера повезана 5 Г мрежа?

— Један од разлога је убијање Индијанаца — геноцид према Индијанцима се наставља са освајањем Северне и Јужне Америке. Други разлог је неопходност чишћења шума, како би се инсталирала 5 Г мрежа. Последице увођења 5 Г мреже су потпуно неиспитане, не зна се какав утицај могу да остваре на људско здравље — од могућности контроле ума, па све до изазивања тешких болести. И зато не треба пристајати на увођење тих новитета, све док се не покаже њено дејство на онима који пристају да буду заморчићи.

Како се манипулише јавним мњењем

Да ли такозвана „дубока држава“ делује само из Америке?

— Не. Свака земља има своју дубоку државу. Нисмо свесни да је и у Југославији постојала „дубока држава“, која је била базирана на утицају енглеске обавештајне службе, и то не само државне, него и приватних обавештајних служби, од краљичине до власника крупног капитала.

Да ли је манипулација јавним мњењем стално присутна?

— Апсолутно. Обмана је, пре свега, да на Западу постоји демократија и да су медији слободни. Медији никада нису били слободни, увек су у игри интереси крупног капитала. Широким народним масама се манипулише протурањем наменских теза и антитеза, између којих не остаје пуно простора за слободно размишљање.

Како се уништава хришћанство

Да ли је један од циљева тајних центара моћи — уништавање хришћанства?

— Наравно. Тај процес је започео још од разапињања Исуса Христа и непријатељ је стално исти. Главна методологија је уништавање хришћанског морала.

У последње време широм света уништено је много хришћанских цркава. О томе се у јавности не говори много, изузев, наравно, о пожару у чувеној катедрали Нотр Дам.

— Пре пожара у Нотр Даму, који је подметнут, подметнут је и пожар у Цркви Свете Сулпиције, која је сазидана у 18. веку. У Канади је уништено стотине цркава... Цркве се руше под образложењем да је нерентабилно њихово реновирање, а иза свега тога опет стоји такозвана „дубока држава“, они који ратују против хришћанства у име демократије.

Тврдите да је пожар у Нотр Даму подметнут?

— Само пратите траг новца. Одмах после пожара у катедрали, који је уништио пре свега кров, а све светиње су склоњене на време, донета је одлука да се направи један, да кажемо, туристички центар, коцкаста стаклена грађевина, преко које ћете моћи да идете и да гледате на дно цркве Нотр Дам. То је место које обилазе сви туристи који долазе у Париз и може да се заради огроман новац. Фамилије Анро и Пино, које су најбогатије у Француској, дале су по 100-200 милиона, ослобођених од пореза. Тако да ће им те њихове инвестиције и власништво над стакленом коцком над црквом Нотр Дам доносити профит.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала