Све се више тргује пољопривредним земљиштем: Цена њиве у Србији и до 42.500 евра

© Sputnik / Александр Кряжев / Уђи у базу фотографијаЖетва озиме пшенице
Жетва озиме пшенице  - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
У првој половини ове године, трговање пољопривредним земљиштем чинило је 20 одсто укупног трговања непокретностима.

Према подацима Републичког геодетског завода — у том периоду нове власнике је у Србији добило око 47.000 некретнина.

Како пише „Дневник“ — новчана вредност тржишта пољопривредног земљишта била је око 87,6 милиона евра, док је у истом периоду прошле године износила 72 милиона евра.

Највише цене пољопривредно земљиште достиже у Бачкој, пише новосадски лист. Максималне цене забележене су у Сиригу и на Ченеју. У Сиригу је за хектар и 12 ари њиве плаћено 42.500 евра, а на Ченеју 35.187 евра за хектар и 35 ари.

Према подацима РЗС, просечна цена пољопривредног земљишта у Западнобачкој области у првом полугодишту била је 8.350 евра за хектар. То је просек извучен између минималне и максималне цене за њиве у тој области Војводине.

У Севернобачкој области просечна цена њива била је 9.700 евра.

Највиша цена пољопривредног земљишта у том периоду била је у Јужнобачкој области и износила је 9.950 евра за хектар. У Севернобанатској области просечна цена била је 7.350 евра за хектар, а у Средњобанатској 6.850 евра.

Колико су цене земљишта у Војводини биле високе у датом периоду најбоље илуструју подаци РЗС — да се за хектар њива у Шумадији и западној Србији у просеку плаћало 3.100 евра, у јужној и источној Србији 2.600, а у региону Београда 3.850 евра.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала