Бугарски експерт: Питање је да ли нас желе у Шенгену

© Flickr / Attila NémethШенгенска зона
Шенгенска зона - Sputnik Србија
Пратите нас
Изјава бугарског премијера Бојка Борисова да у овом тренутку није погодно за Бугарску да приступи Шенгену подсећа на басну „Лисица и грожђе“, у којој лисица никако није могла да добије грожђе, па је зато рекла да је кисело, оценио је стручњак за националну безбедност Николај Радулов, a преноси „БНР“.

„Нас нико не позива, а ми говоримо да не желимо и да сумњамо да је то добро за Бугарску“, рекао је Радулов.

Стручњак је претпоставио да би премијер Бугарске имао такав став и поводом придруживања ЕУ и НАТО-у да земља већ није њихова чланица.

„Морамо да будемо захвални што су нас прихватили у ЕУ и НАТО, јер би се у противном испоставило да нам ни то није потребно“, казао је Радулов.

Према његовим речима, изван Бугарске добро знају каква је ситуација с организованим криминалом и мигрантима.

„Он може да каже да ми не желимо (да приступимо Шенгену), али је друго питање — да ли нас уопште желе тамо. Сви ти разговори о томе како смо заувек победили криминал, како су границе безбедно затворене и како не постоје проблеми са мигрантима — све је то за ’унутрашњу употребу’. Ван земље добро знају каква је ситуација са организованим криминалом и границама“, објаснио је стручњак и додао да постоји могућност за прилив миграната из Турске.

Упркос томе што су европски лидери показали добар однос према Бугарској, они сматрају да та земља још није спремна за приступање Шенгену, истакао је Радулов.

„Без обзира на загрљаје, пољупце и коришћење надимака, постоји озбиљно уверење да је потребно решити још много проблема пре него што нас приме у клуб озбиљних демократских земаља“, закључио је стручњак.

Раније је премијер Бугарске Бојко Борисов рекао да би приступање Бугарске шенгенском простору могло да покрене талас миграната.

„Не знам да ли је погодно за Бугарску да се сада придружи Шенгену. Ми у потпуности користимо све што нуди шенгенски систем — и у борби против тероризма, кријумчарења, трговине дрогом, али ми сваки дан враћамо у Грчку више од 150 људи. Ако Александар (Добриндт) каже да данас приступамо Шенгену, они ће сутра преплавити Бугарску“, изјавио је Борисов.

Бугарски премијер је прокоментарисао и питање придруживања еврозони, рекавши да би било добро када би Бугарска „ушла у чекаоницу“, јер би то гарантовало још више инвестиција.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала