Ердоганов ултиматум Вашингтону: Ако не потпишете, отварамо капије

© AFP 2023 / ADEM ALTANМигрантски камп у Турској
Мигрантски камп у Турској - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган запретио је да ће отворити западну границу државе за сиријске избеглице, уколико не буде формирана зона безбедности на северу Сирије и уколико Запад не пружи Анкари обећану помоћ.

Ердоган је рекао да је Турска одлучна да створи зону безбедности и да ће то учинити сама, ако не дође до споразума са САД до краја месеца.

„Код нас је нашло уточиште четири милиона избеглица. До одређеног тренутка вући ћемо овај терет, али извините, не можемо то да радимо у недоглед. Ако се не формира зона безбедности и ако не добијемо обећану помоћ Запада, мораћемо да отворимо своје капије. Нека онда сами виде како је то. Наравно, ми ћемо наставити да задржавамо избеглице, док год будемо могли. Али постоји опасност од новог таласа избеглица“, рекао је Ердоган, обраћајући се у Анкари члановима владајуће Партије правде и развоја.

Он је додао да је Турска развила предлог о стварању зоне безбедности на северу Сирије, која би делом могла да реши проблеме сиријских избеглица.

„Имамо сјајну понуду: хајде да заједно направимо такву зону за њих, саградимо им куће, направимо им вртове, како би они тамо могли да живе људски и безбедно. Нећемо им давати рибу, већ штапове. И њима ће бити добро и Турској ће бити лакше“, објаснио је турски лидер.

Шефови држава и влада држава-чланица Европске уније су се средином марта 2016. године договорили са Турском о заједничком плану за борбу против мигрантске кризе. Њиме је предвиђено, између осталог, пружање финансијске помоћи Анкари за пријем избеглица, повратак у Турску свих илегалних имиграната који су стигли у Грчку са турске територије и пријем у ЕУ легалних сиријских миграната из Турске по принципу „један за једног“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала