Мило против ћирилице: Власт, кријући од грађана, променила натписе на Московском мосту (видео)

© Фото : Права Црна ГораИзмењени ћирилични натписи на Московском мосту у Црној Гори
Измењени ћирилични натписи на Московском мосту у Црној Гори - Sputnik Србија
Пратите нас
Партија Права Црна Гора обавестила је јавност да је власт са Московског моста у Подгорици уклонила ћириличне табле, и то под плаштом приче да су вандали неке од табли девастирали још почетком ове године. Постављене су нове латиничне табле, што до данас нико није приметио, нити су надлежни образложили ову одлуку, нити обавестили јавност.

Тим поводом огласио се председник партије Права Црна Гора Марко Милачић:

„Докле иде уништавање нашег идентитета, нашег бића, али и нашег писма, као једне од основних одредница нашег народа, када се овако перфидно и подмукло, рачунајући да нико неће примијетити (а примијетили смо), мијењају ћирилични натписи са овог моста преко ноћи и пребацују у латиничне.

Права Црна Гора поставља питање надлежнима у Главном граду, али и на републичком нивоу — због чега је ово урађено, иза леђа грађана, ко је донио одлуку да се на Московском мосту, чија је челична конструкција поклон из Русије, поставе нове табле са латиничним натписима, те да ли је ова одлука плод домаће „памети“, или притисака споља?

Докле иде политичка патологија званичне Црне Горе, па и њена анти-ћирилична политика, идеално се види на овом примјеру: богатство наше културе, наше писмо, ћирилица, толико смета званичном Монтенегру, да прибјегавају и оваквим методама, преко ноћи, тајно и волшебно, перфидно и покварено, без икаквог обавјештења, скидају ћирилицу, постављајући латиницу у центру главног града.

Након свега овога, Права Црна Гора основано сумња и у информацију да су вандали девастирали табле на мосту почетком године, те због свега наведеног сумњамо да је та званична верзија само стратегија како би то био повод за реновирање, а у суштини уклањање ћирилице.

Коначно, позивамо надлежне да се не играју са грађанима Подгорице и Црне Горе, већ да под хитно врате споменуте табле у првобитно стање“, закључио је Милачић.

Права Црна Гора подсећа да је један од најљепших пјешачких мостова у Подгорици, Московски мост, саграђен 2009. године, а само име је добио захваљујући донацији Руске Федерације главном граду, и то у виду челичне конструкције моста.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала