Путин: Далеки исток треба да остане безбедан и стабилан регион

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин говори на пленарној седници V Источног економског форума у Владивостоку
Председник Русије Владимир Путин говори на пленарној седници V Источног економског форума у Владивостоку - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија је заинтересована да Далеки исток остане безбедан и стабилан регион, изјавио је председник Русије Владимир Путин на пленарној седници Источног економског форума у Владивостоку.

„Поносни смо што је Далеки исток данас постао један од симбола отворености читаве земље, иновативности и одлучности да се укину све врсте баријера за пословну и обичну људску комуникацију“, рекао је Путин.

„Наравно, схватамо да такав резултат тешко да би био могућ без јачања атмосфере поверења и конструктивне сарадње у Азијско-пацифичком региону у целини и заинтересовани смо за развој ових позитивних трендова, како би наш заједнички регион био безбедан и стабилан“, додао је председник.

Путин је додао да ће Азијско-пацифички регион у наредним годинама имати значајну улогу у свету.

„Наши односи са Индијом, Кином, Републиком Корејом, Малезијом, Монголијом, Јапаном и другим азијско-пацифичким земљама заснивају се на принципима поштовања и искреног дијалога и уверен сам да они имају велике изгледе у складу са растућом улогом коју ће Азијско-пацифички регион играти у наредној деценији. Мислим да се наши пријатељи, овде присутни угледни страни гости, слажу са тим“, оценио је Путин.

„Потребно је претворити економска достигнућа на Далеком истоку у социјални пробој, како би људи у најскорије време осетили све предности“, рекао је руски председник.

„Јуче смо, уз учешће лидера региона Далеког истока, разматрали задатак нове фазе у развоју овог региона. Његова сврха је да трансформише и претвори економска достигнућа региона последњих година у социјални пробој, у принципијелно бољи квалитет живота људи. То значи да се морају постићи промене у здравству, образовању и у уређењу градова и насеља, промене које су опипљиве за милионе људи“, објаснио је Путин.

Он је нагласио да такве промене грађани треба да осете, али не у далекој будућности, већ у најскорије време.

Позив инвеститорима за улагање

Председник Русије позвао је предузимаче који планирају да се баве бизнисом на Далеком истоку да проуче праксу и средства која су створена у региону.

Говорећи на пленарној седници, Путин је приметио да су, заједно са корацима за унапређење пословне климе у целој земљи, на Далеком истоку бизнису понуђени потпуно нови и у много чему јединствени алати за глобалну подршку конкурентности.

„Апелујем на све своје колеге које планирају да улажу у Далеки исток: искористите ове могућности, проучите их још једном, молим вас. Ово није обећање, ово је пракса која је већ успостављена, она већ функционише“, истакао је Путин.

Дигитализација Далеког Истока

Руски лидер рекао је да се обрати пажња на дигитализацију Далеког истока и да се његовим становницима обезбеди приступ брзом интернету.

„Подсећам вас да данас више од половине свих корисника интернета на планети живи у Азијско-пацифичком региону. Наш Далеки исток мора да одговара нивоу дигиталне инфраструктуре и стандарда у овој области који су тренутно постављени у свету, укључујући и пробој брзог интернета“, навео је Путин.

Он је руској Влади наредио да овај захтев узме у обзир приликом спровођења националног програма „Дигитална економија Русије“.

Председник је нагласио да би на Далеком истоку људи требало да имају сваку могућност приступа образовању на даљину, телемедицини, информационим ресурсима, електронским услугама, дигиталним платформама и сервисима који отварају нове хоризонте за стварање и вођење пословања.

„Овде нам је потребна дигитална средина, сразмерна обиму изазова времена и брзим технолошким променама у свету“, оценио је Путин.

„Са тим у вези, наш други најважнији стратешки задатак је да руски Далеки исток постане један од глобалних центара високих технологија и компетенција, као и осталих нових индустрија, а самим тим и центар концентрације напредних висококвалитетних радних места за квалификоване стручњаке“, закључио је председник Русије.

Председник Русије Владимир Путин, индијски премијер Нарендра Моди, јапански премијер Шинзо Абе и други лидери учествују на пленарном заседању Источног економског форума у Владивостоку.

Пети Источни економски форум одржава се у Владивостоку од 4. до 6. септембра. Новинска агенција „Русија севодња“ је генерални информативни партнер Форума.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала