У Црној Гори сваки шести средњошколац на седативима

© Depositphotos.com / JanPietruszkaАнтитиреоидни лекови блокирају стварање и отпуштање хормона штитњаче
Антитиреоидни лекови блокирају стварање и отпуштање хормона штитњаче - Sputnik Србија
Пратите нас
Око 17 одсто ученика средњих школа изјаснило се да користи лекове за снижавање стреса, опуштање мишића и напетости, или за лечење несанице, и то из кућне апотеке, у којој су ксалол, дијазепам и бенседин, док је 75,5 одсто младих пробало алкохол, наводе из „Јувентаса“, а извештава „Дан“.

Сваки шести средњошколац конзумира лекове за смирење ксалол, дијазепам и бенседин, и то да би превазишао проблеме у школи, стресове, или насиље, показало је истраживање Невладине организације „Јувентас“ у оквиру пројекта „Знањем до здравља“.

Истраживање је показало и да је 38,1 одсто ученика изложено стресу свакодневно, или неколико пута током недеље.

Ученици првог, другог и трећег разреда истичу да је велики проблем и вршњачко насиље, које се најчешће дешава у самој установи, или у њеној близини.

Истраживање је показало да је 75,5 одсто младих пробало некада у свом животу алкохол, док сваки десети ученик активно конзумира неко алкохолно пиће.

Марина Рогановић, психијатар и стручњак за зависнике у Специјалној болници за психијатрију у Котору, истиче за „Дан“ да деца све чешће експериментишу са разним опијатима и таблетама, посебно када дођу у ситуацију за коју, због стреса или психичких проблема, не могу да пронађу решење.

„Невероватно је да толико деце каже да користи лекове за смирење. Као лекар имам обавезу да нагласим да деца од 15 или 16 година, која су у фази развоја, не треба да узимају психоактивне супстанце, зато што конзумирање тих супстанци може изазвати интелектуалну стагнaцију. Свака таблета је психоактивна супстанца, као и алкохол или дрога“, наводи Рогановићева.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала